Spira

Omar Kulane är kanske mest känd som reaggeabusschauffören. Bild: David Dahlberg

Omar Kulane: Vad är viktigt på riktigt?

"Jag vill lämna goda spår efter mig. Det viktigaste är trots allt hur vi människor är mot varandra oavsett ras, religion eller färg." Det säger Omar Kulane, kanske mest känd som reggaebusschauffören. Nu driver han en körskola i Umeå.

Kategorier: Viktigt på riktigt 

Jag kom till Sverige från krigets Somalia för över tjugo år sedan och jag insåg att språket är väldigt viktigt. Dels för att förstå ett lands folk och kultur, men också för att kunna komma nånstans i samhället.

Sedan två år driver jag en körskola och de flesta av mina elever är somalier, som ibland kommer ända från Stockholm för att köra hos mig. Anledningen är just språket, som för många är ett hinder.

Ibland kan jag bli lite bitter när de inte bemöts på samma sätt som svenskar vid sina uppkörningar. Det verkar vara svårare för dem att få ett körkort, men jag tror inte att det handlar om rasism utan mer om förutfattade meningar. Det är lätt att tänka att en person som inte kan språket så bra inte heller kan lika mycket. Ett körkort är så viktigt för att kunna få ett jobb och känna sig som en del i samhället och jag vill hjälpa om jag kan.

Vi lever alla bara en gång i denna värld och jag vill lämna goda spår efter mig. Det viktigaste är trots allt hur vi människor är mot varandra oavsett ras, religion eller färg. När jag ser på min hand så är alla fingrarna olika, men ändå delar av samma hand och vi är ju alla släkt med varandra.

Det tar faktiskt mer energi att vara otrevlig och elak än snäll och jag tror att vi innerst inne vet vad som är det rätta sättet att vara.

Senast uppdaterad: 21 maj 2015

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!