Spira

När Peder Karlsson är hemmavid tar han dagligen en promenad i skogen vid vattentornet på Teg. Bild: Malin Grönborg

Peppar sångkörer över hela Europa

Gröndal, organisk körsång och miljövän. Det gröna är ett starkt tema i Peder Karlssons liv, tidigare medlem i The Real Group. Numera är han umebo och frilansande körledare i Danmark.

Kategorier: Spira möter 

Peder Karlsson tar emot hemma i lägenheten på Teg som han delar med Katarina, och bjuder på en stor kopp nybryggt te. Han har på sig en lätt urtvättad mjukiströja och byxor. Den dressen får han absolut inte fotograferas i enligt sin fru, poängterar han.

Han har nyligen landat hemma i Umeå efter en hektisk höst med undervisning i organisk körsång på Ålborg musikhögskola med Organic Choirs. Det är ett koncept som han har utvecklat, med hjälp av andra på utbildningen. Som körledare ser han sig mest som en lagspelare med ansvar för att se till att ledarskapet roterar.

- Alla röster blir som ett organ. Ibland är det ingen specifik individ som leder. I The Real Group kallade vi det för den sjätte medlemmen. En imaginär medlem med en egen vilja, som driver individen till ett ställe som den själv inte hade kommit på, säger han och skrattar lätt. Det är som om han själv tycker det låter lite övernaturligt.

- Jag jobbar med eleverna i ett slags grupparbete. Det är mycket input från dem. Efter utbildningen blir de körledare i rytmisk körsång.

Peder pratar fort. Ibland tystnar han och trummar med fingrarna på soffbordet, söker med blicken upp i taket efter nya formuleringar. Han släpper aldrig tempot i intervjun som hela tiden rasar framåt, uppåt, nedåt och åt sidan. Han är lika verbal som en flerstämmig kör.

I Sverige har det funnits många vokalgrupper i rytmisk sång. Men i Danmark handlar det mer om körer och den enda utbildningen i rytmisk körsång i Europa ges just i Ålborg.

- Många svenskar tror att Sverige är bäst på körsång, men det stämmer inte. Svenska körer är bra på klang och har en lång tradition med bland annat Eric Ericsson i spetsen, men det finns också starka hierarkier inom körtraditionen som stoppar upp utvecklingen. De tittar nästan aldrig utanför Sverige för inspiration. Den körtraditionen håller däremot på att luckras upp i Danmark, Tyskland och Holland. Det är därför jag jobbar i just de länderna och reser väldigt mycket, säger Peder Karlsson, som inte gillar att flyga så det blir långa tågresor.

Peder har svårt att svara på hur mycket han reser. Det är lättare att prata om hur ofta han är hemma. I somras tog han ledigt två månader eftersom han visste att hösten skulle bli hektisk.

 

Folkhemmet på gott och ont

Förutom uppdraget i Danmark jobbar Peder Karlsson som mentor åt den slovenska kören Perpetuum Jazzile och åt Venice Vocal Jam där han coachar deras körledare i organisk körsång.

- Det skulle vara roligt om körer vågade utveckla lite mer individualitet i Sverige. Det finns ett outtalat ideal som gör att det blir strömlinjeformat. Det är baksidan av folkhemsidealet, alla ska vara lika.

Just folkhemsidealet har han fått från sin pappa Jan O Karlsson som var migrationsminister i Göran Perssons regering. Men i hans bakgrund finns också den värdekonservativa överklassen genom mamma Eva von Krusenstjerna. Hans morföräldrar bodde i västra flygeln på Djursholms slott.

- Pappa var socialdemokrat och mamma var höger. De möttes i en politisk debatt och tycke uppstod. Vi bodde ett tag på Östermalm men flyttade sedan till Gröndal. Min farfar var yrkespolitiker liksom min farmor, mamma och mormor. Men inget av oss barn eller barnbarn har tagit upp den stafettpinnen, berättar Peder.

Fast att diskutera politik gillar han, särskilt miljöpolitik. Han ogillar starkt den planerade gruvetableringen i Rönnbäck, Tärnaby.

- Varför tycker vi det är okej att gräva en grop på en ö i Umeälven som är lika stor som Umeå? Det krävs ingen avancerad vetenskaplig kompetens att förstå att det kommer att sippra ut nickel och förgifta vårt vatten. Jag har rätt att säga det här, trots att jag är stockholmare. Jag dricker nämligen vattnet från Umeälven på ett eller annat sätt. Jag vill inte ha den där gropen, säger Peder Karlsson med eftertryck och hejdar sig något när han inser att han börjar låta som sin far.

 

Blev kär och flyttade till Umeå

Frun Katarina känner han sedan de studerade tillsammans på Musikhögskolan i Stockholm. De träffades på nytt 2005 när de båda hade skilt sig och blev kära. När hans vuxna barn flyttat hemifrån sålde han lägenheten i Stockholm och flyttade till Umeå. Det var fem år sedan. I samma veva slutade han i acapellagruppen The Real Group efter 26 år av turnéliv världen över.

- Jag var inte längre road av att satsa på karriär. Vi har alltid jobbat på egen ekonomi, vilket är ett tufft jobb. Så jag bestämde mig för att sluta med The Real Group och göra något annat.

Gruppen var firad världen över men inte av innerstadsjournalisterna i Stockholm.

- Stockholmsjournalisterna skriver för varandra, världen roterar runt Nytorget. Det är en enorm perspektivlöshet. Däremot kunde lokalpressen tycka som de ville.

Att deras konserter blev nedskrivna av recensenter som tråkiga och stela var vardagsmat. En norsk musikkritiker gjorde detsamma efter en konsert på Haugesunds jazzfestival men då reagerade publiken med en storm av insändare och kritikern fick sluta sitt uppdrag på tidningen.

- Det var ju tråkigt att han fick sparken, men jag har faktiskt aldrig blivit rätt citerad av pressen. Och detsamma gäller min pappa - politikern. Han blev svartmålad med avsikt.

 

Med tre låtar på reportoaren

Turnélivet har han som sagt lämnat bakom sig. I dag har han en egen liten kör på åtta personer som han leder i Umeå där alla är sångpedagoger. De har inte ens något namn än och har endast tre låtar på repertoaren, än så länge.

- De är väldigt duktiga. Men vi har två prioriteringar: 1. Det ska vara kul. 2. Det vanliga livet går först.

Han reser sig plötsligt, går ut i köket och rotar runt i kylskåpet efter något att äta. Intervjun är avslutad. Han behöver snabbt energi innan det är dags för den dagliga promenaden runt vattentornet på Teg. Han står vid köksbordet och äter lite lunchrester i farten. Jag får en kram på vägen ut.

- Om världens ledare som Putin och Obama kramades mera så skulle vi inte ha någon militärupprustning. Jag skulle vilja ge dem en kopp te och mys i julklapp. Sedan skulle de få sjunga med någon av mina favoritkörledare, eller kanske med mig. Då skulle de slappna av, säger Peder Karlsson och låter riktigt övertygande. Nästan som en politiker.

Senast uppdaterad: 10 december 2015

Dela

Peder Karlsson

ar1506c_peder

Yrke: Frilansande körledare

Bor: Umeå, uppvuxen i Gröndal, Stockholm

Stämma: Baryton/bas

Ålder: 52 år

Familj: Fru Katarina, barnen Fredrika, Fabian, styvbarnen Nils och Tora, pappa, styvmor, bror, bonussyster och syskonbarn.

Motto: "Man vet inte helt säkert"

Senast jag...

... lärde mig något nytt

På föreläsning förra veckan med indianhövdingen Oren Lyons.

... skrev en autograf

Efter en konsert i Ljubljana med Perpetuum Jazzile tidigare i höst.

... bad

Ganska ofta även om jag inte är helt medveten om det.

... började om

För några månader sen när jag började skriva om min bok "Organic Choirs" för tredje eller fjärde gången.

... hade en låt på hjärnan

Just nu! "Jag står här på ett torg" ("Le Déserteur") av Boris Vian, sv text av Lars Forssell.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!