Spira

Söker de gröna och sköna orden

Det finns ord som stoppar och stänger ute. Och det finns ord som vi längtar efter och söker. Det skriver Kenneth Nordgren, kyrkoherde Umeå.

Det finns ord som stänger. Likt en blöt filt som lägger sig ovanpå och kväver luften. Ord som stoppar, stänger ute och förbjuder. Och så finns det ord som sägs utan mening och blir till verbalt damm.

Men så finns det andra ord. Ord som vi längtar efter och söker. Ord som öppnar. Likt ett fönster som släpper in ljuset en tidig sommarmorgon, och sedan även det varma vinddraget när det öppnas helt. Det finns befriande ord som landar i själens jord, gror och får oss att växa. Som när ett barn blir uppmuntrat och anar sina möjligheter. Som när någon utanför blir välkomnad och accepterad.

Jag söker efter dessa ord likt värdefulla pärlor. Ibland kommer de från människor jag råka möta. Ibland dyker de upp som skrivna meddelanden. Och så finns de bland Bibelns många blad. De gröna och sköna orden som inger hopp och är livgivande. Där finns berättelser som låter mig ana mitt eget livs större sammanhang.

När mitt liv fogas in i den stora berättelsen växer perspektiven och tillvaron djupnar. Som en sommardag när jag får gå på gröna ängar och vila vid lugna vatten.

Senast uppdaterad: 21 maj 2015

Dela

Kenneth Nordgren, kyrkoherde Umeå.

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!