Spira

Susanna Levonen, sopran i Umeå. Bild: David Dahlberg

Susanna Levonen: "Vad är viktigt på riktigt?"

"Jag vill hylla vardagen och älskar ärliga möten". Det säger sopranen Susanna Levonen som är aktuell i Norrlandsoperans uppsättning av Rigoletto i oktober.

Kategorier: Viktigt på riktigt 

"Det allra viktigaste för mig är familj och vänner. Jag har alltid haft ett stort intresse för människor - kanske för att jag var så blyg när jag var liten och älskade att studera alla runt omkring mig. Att bli artist fanns inte ens på kartan, men på något sätt valde sången mig - nyckelpersoner i mitt liv upptäckte att jag hade en gåva och uppmuntrade mig. Diplomatdrömmar byttes mot musiken, som släppte mig fri. Möjligheten att få röra de stora frågorna gör att jag älskar mitt yrke. Att få fördjupa mig i musiken, olika roller och berättelser och fånga upp något som kan skaka om, beröra och ge mod.

Jag har ägnat år åt meditation och självrannsakan och inser att ju mer vi genomskådar oss själva, desto bättre kan vi också förstå dem runt omkring oss. Jag fick en vidsynt kristen grund hemifrån, men redan i skolan sökte jag kopplingar mellan de olika religionerna. En resa började där jag ser samma sak överallt - att det renaste, visaste inom oss kan växa och få mer plats i oss om vi arbetar med vårt ego. Detta går jag igång på, att samma saker lärts ut i världens alla hörn i alla tider, om än på olika sätt.

Jag vill hylla vardagen och älskar ärliga möten där man vågar vara personlig och har överseende med varandras små egenheter. Det är mer som förenar oss än skiljer oss åt."

Senast uppdaterad: 10 september 2015

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!