Spira

Therese Söderberg återvänder regelbundet till Indien och sin andliga ledare Amma. Bild: Lina Eriksson

Therese hittade sin förebild i Indien

Att ha en indisk guru kan få omgivningen att höja ögonbrynen. Det vet Therese Söderberg.
– När jag berättar om Amma förstår de bättre, och många tycker att det är häftigt.

Det var i början av 2000-talet som Therese Söderberg, då sökare i tjugoårsåldern, reste till Indien för att uppleva något nytt. Efter att ha fått tips om den andliga ledaren Amma, eller Mata Amritanandamayi, som hennes fullständiga titel är, reste Therese till hennes center, ashram, i Kerala.

- Det låter kanske luddigt, men jag hade en föreställning om att människan innerst inne är kärlek, och när jag träffade Amma såg jag att hon förkroppsligade allt det jag trodde på. Hon visade villkorslös kärlek, säger Therese Söderberg, och berättar att Amma tar emot alla hon möter med en omfamning.

Therese stannade ungefär ett år i ashramet, mediterade, tränade yoga och arbetade i Ammas välgörenhetsprojekt, som var en stor anledning till att hon sökt sig dit. Ett par år senare mötte hon Amma i USA, och nu blev mötet ännu starkare.

- Trots att hon tagit emot miljoner människor, kändes vårt möte personligt. Jag upplevde total acceptans och en enorm kärlek. Det går nästan inte att beskriva.

 

Så utövar ho sin tro i vardagen

Därefter har Therese återvänt till ashramet nästan varje år, nu senast i sommar. När hon känt sig vilse i livet har hon vänt sig till Amma med sina frågor, till exempel om hon skulle stanna i ashramet eller studera. Nu pluggar hon till lärare i bland annat religionskunskap. Hon ser Amma som en stor förebild, inte bara på grund av hennes handlingar.

- Visst kan jag tänka "vad skulle Amma gjort", men framför allt har hon hjälpt mig att få kontakt med mig själv och hitta min egen väg. Jag känner starkare vad jag ska göra som är bra för mig och för omgivningen, och gör sådant jag annars inte skulle ha vågat.

Amma uppmuntrar sina följare att leva kvar i sina egna traditioner, inte att byta religion. Therese, som inte har någon förankring i kristendomen, har valt att utöva sin tro i vardagen genom att meditera, be, göra yoga och försöka utföra osjälviska handlingar.

- Jag har hittat en väg, som jag känner mig hemma i. Jag tror att det blir speciellt eftersom den andliga ledare jag följer lever nu, och jag kan ha en relation till henne.

Senast uppdaterad: 10 september 2015

Dela

Tema: Förebild

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!