Spira

- Mitt hjärta slår för dialog mellan tro och vetenskap, säger ärkebiskop Antje Jackelén, vid ett besök i Umeå. Bild: Magnus Aronson

Utan evigheten blir allting bråttom

”Det är nuet som gäller, ändå är nuet aldrig allt.” Så sammanfattar ärkebiskop Antje Jackelén kyrkans budskap om tiden och evigheten under en föreläsning i Umeå.

Kategorier: Spira besöker 

En sittande ärkebiskop på besök i Umeå tillhör inte vanligheterna. Men när Teologifonden firar 50 år i november föreläser ärkebiskop Antje Jackelén i Umeå stads kyrka för cirka 250 personer. Ämnet är tiden och evigheten, tro och vetenskap.

Synen på tid och evighet har ändrats, konstaterar hon och exemplifierar med psalmtexter. I gamla psalmer är tiden underordnad, som ett förspel till himlen. Tiden är fylld av strid, evigheten är frid. I nyare psalmer är evigheten mer inordnad i nuet. Det handlar mer om att hitta frid i tiden, här och nu.

- Jag tror att upplevelsen av att skapelsen är hotad har bidragit till det, säger Antje Jackelén.

För att klara världens utmaningar kring exempelvis klimatet behövs både närvaro i nuet och evighetsperspektivet.

- När evighetsdimensionen är borta blir det så bråttom eftersom tiden ska rymma allt. Det kan leda till att vi inte har tid med relationer eller tid att möta det främmande.

Senast uppdaterad: 10 december 2015

Dela

Teologiska föreläsningar i Umeå

Ärkebiskopen Antje Jackelén föreläste i samband med Teologifondens 50-årsjubileum. Se hela föreläsningen "Evigheten mitt i samtiden - tro och vetenskap i dialog om det yttersta" här.

Teologiska rummet är en serie med teologiska föreläsningar i Umeå stads kyrka ett par gånger per termin.

Nästa föreläsning är den 24 januari kl 15.00 med Mikael Winninge, Bibelsällskapet.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!