Spira

Frode Sörli är obduktionstekniker vid Norrlands universitetssjukhus. Bild: Malin Grönborg

"Vi behandlar kroppen med respekt"

En obduktionstekniker tar hand om den avlidne i sjukhusets bårhus.
- Vi hanterar de avlidna med respekt och omtanke, säger Frode Sörli.

En obduktionstekniker tar hand om den avlidne i sjukhusets bårhus.

- Vi hanterar de avlidna med respekt och omtanke, säger Frode Sörli.

När den avlidne transporterats ner till bårhuset, nära sjukhusets norra ingång, tar en obduktionstekniker med sig båren in i kylrummet. Där ligger kroppen i väntan på eventuell obduktion eller visning, innan den sedan lämnas ut till begravningsbyrån.

- De anhöriga eller sjukhuskyrkan kan kontakta oss för visning. Då tar vi fram britsen med kroppen, och ser till att den ligger fint med kudde och filt, berättar Frode Sörli, och visar det så kallade bisättningsrummet, ett vackert inrett rum för avsked med mönstrat stengolv och målat glasfönster.

Blir det en obduktion genomförs den inom ett par dagar. Frode Sörli och hans kollega utför 200-250 obduktioner varje år, också av avlidna från Skellefteå och inlandet. Målet är att fastställa dödsorsak så exakt det går, och efteråt ska det inte synas att kroppen obducerats.

- Vi försöker göra det så snyggt som möjligt och behandla kroppen med stor respekt, till exempel genom hur vi förflyttar den, berättar han.

Frode Sörli har tidigare arbetat som undersköterska och trivs mycket bra med jobbet som obduktionstekniker, framför allt alla möten med anhöriga, läkare och begravningsentreprenörer.

- Jag brukar oftast inte gå hem och grubbla över jobbet och döden, men jag tror att arbetet påverkar mig så att när jag väl är ledig uppskattar jag livet, anhöriga och vänner på ett annat sätt, säger Frode Sörli.

Senast uppdaterad: 22 oktober 2015

Dela

De tar hand om oss efter döden

ar1505b_kista

Vad händer när någon dött? Vi följer kroppens sista resa. Möt fyra personer som vill ta hand om den döda kroppen med respekt och värdighet: undersköterskan Carina Johansson, obduktionstekniker Frode Sörli, begravningsentreprenör Ulf Påhlsson och kyrkogårdsarbetare AnnaKarin Danielsson.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!