Spira

"Vi behöver andra för att utvecklas”

"Så får du ett nytt liv." Sådana tidningsrubriker uttrycker en längtan efter utveckling, menar psykoterapeuten Karin Egberg Thyme. Själv tror hon att relationer och samtal är vägen till en omstart i livet.

Att bli vuxen och lämna hemmets trygghet. Att söka kärleken, och kanske mista den. Att inte komma in på sin utbildning, eller bli uppsagd. Att förlora en förälder, eller en vän. Att åldras och se livet i backspegeln. Livet är fullt av utmaningar och kriser, konstaterar Karin Egberg Thyme, psykoterapeut på S:t Lukas i Umeå.

- Allt som händer i livet kan utvecklas till en kris, som behöver bearbetas och processas för att man ska kunna gå vidare.

Det viktigaste i en kris är att inte negligera de jobbiga känslorna som uppstår, att förneka dem eller undvika dem genom alkohol, droger eller annan verklighetsflykt.

- Det kan vara lätt att säga "ta dig i kragen" eller "bry dig inte", men om processen blir låst och känslorna inte uttrycks stjäl de energi, energi som skulle användas till att leva här och nu.

De allra flesta kriser klarar vi människor av genom att till exempel prata med vänner och familj, läsa böcker och se filmer där vi känner igen oss, eller ta del av andra kulturella uttryck. Men ibland behövs det professionell hjälp. Målet är att komma i kontakt med känslor som förtvivlan och hopplöshet, och formulera dem på något sätt. Det kan handla om att berätta om dem för någon, gråta eller uttrycka dem genom en kreativ verksamhet som att måla.

- Att förneka sina känslor binder energi, men genom att öppna upp, känna och uttrycka det som känns svårt, frigör man den energin för annat. Det tror jag är att göra en omstart i livet. Man förstår sig själv bättre, kan bli lite mer öppen, och få bättre balans mellan känslor och intellekt.

 

Prata och umgås

Mängden av metoder i tidningar och magasin för att skapa ett bättre liv genom nya dieter och vanor är Karin kluven till. Visst kan en del människor hitta hjälp där, men det finns också risk för besvikelse om effekten inte blir bestående. Samtidigt ser hon en positiv längtan, ett tecken på att vi är angelägna om utveckling.

- Själv tror jag att vi blir till i relationer, alltså att vi behöver andra människor för att utvecklas, så metoder som handlar om att prata och umgås tror jag mest på, som AA, Viktväktarna, patientföreningar eller studiecirklar.

Perioder av umgänge behöver också varieras med ensamhet och stillhet, något Karin Egberg Thyme konstaterar att många inte tar sig tid för. Då kan man reflektera över vad man varit med om, hur man känner inför det och hur man ska kunna gå vidare.

- Det behövs reflektionsutrymme i livet, men det måste inte ske i tystnad. Man kan använda musik man tycker om, vare sig det är andliga sånger eller hårdrock.

Senast uppdaterad: 12 februari 2015

Dela

Bild: Kristina Alfonsdotter

Psykoterapeuten Karin Egberg Thyme.

Bild: Peter Lindegren

Så kan du börja om

  1. Strunta inte i de jobbiga känslor som uppstår efter en kris eller sorg.
  2. Prata med någon! Det kan vara en vän, diakon, präst eller professionell terapeut.
  3. Gör det till en vana att varva umgänge med ensamhet och stillhet för att få regelbunden tid för reflektion.

Tema: Börja om

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!