Spira

Ulf Påhlsson, begravningsentreprenör. Bild: Malin Grönborg

"Vi bugar innan vi stänger luckan"

Anhöriga har rätt att själva ta hand om den avlidne, men de flesta väljer att anlita en begravningsbyrå.
– Det känns väldigt meningsfullt, att hjälpa människor i en svår situation, säger begravningsentreprenör Ulf Påhlsson.

När den avlidne ligger i bårhuset, och obduktionsteknikern är klar med sitt jobb, ska kroppen göras i ordning för begravningen. Oftast sköts det av en begravningsentreprenör, som klär den döde i en vit svepdräkt eller i personens egna kläder, vilket blir allt vanligare, och bäddar fint i kistan.

- Vi försöker hantera kroppen på ett så värdigt vis som möjligt. "Som om det var din egen anhörig", brukar jag lära ut till nya anställda, säger Ulf Påhlsson på Alen begravningsbyrå.

Efter kistläggningen körs kistan till kylrummet i kapellet där begravningen ska ske.

Ulf Påhlsson och hans byrå har i uppdrag av landsting och kommun att hämta dem som avlider i sin bostad och transportera dem till bårhuset. Det blir omkring 250 hämtningar per år, och även då står värdigheten i fokus.

- När vi flyttar den avlidne från sängen till båren försöker vi skjuta över kroppen i stället för att lyfta. Det blir en finare förflyttning. När vi har lastat båren i bilen bugar vi alltid innan vi stänger luckan.

Förr var anhöriga mer delaktiga i att ta hand om kroppen. Än i dag har de rätt att köra kroppen, klä den, lägga i kistan och smycka vid begravningen.

- När det är en muslim som har avlidit anordnar anhöriga själva tvättning och att personen läggs ner i kistan, berättar Ulf.

Dödens närvaro i Ulfs yrkesliv har fått honom att omvärdera livet på flera sätt. Empatin och ödmjukheten inför andras öde har ökat, liksom viljan att inte längre skjuta upp saker.

- Jag har hört om så många som tänkt göra olika saker, men inte hunnit. Därför vill jag själv försöka leva mer här och nu. Vår familj skaffade till exempel en hund för några år sedan, i stället för att vänta till "senare".

Senast uppdaterad: 22 oktober 2015

Dela

De tar hand om oss efter döden

ar1505b_kista

Vad händer när någon dött? Vi följer kroppens sista resa. Möt fyra personer som vill ta hand om den döda kroppen med respekt och värdighet: undersköterskan Carina Johanssonobduktionstekniker Frode Sörli, begravningsentreprenör Ulf Påhlsson och kyrkogårdsarbetare AnnaKarin Danielsson.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!