Spira

Carina Johansson är undersköterska på en geriatrisk avdelning. Bild: Malin Grönborg

”Vi fuktar munnen och smörjer läpparna”

När en patient dör på geriatriken tvättar och klär en undersköterska kroppen, precis som medan personen fortfarande levde.
- Det känns bra att få göra ett fint jobb, säger Carina Johansson.

Ett antal personer dör varje år på den geriatriska avdelning där Carina Johansson jobbar. Omsorg om den döende ingår i arbetet.

- Vi fuktar munnen och smörjer läpparna, tvättar kroppen, byter kläder och ser till att det är fräscht i sängen. Om ingen anhörig är här och tiden ges sitter någon av oss hos patienten, håller handen, pratar och spelar kanske lite musik.

När personen dödförklarats tvättas kroppen ren en sista gång, id-märks och kläs i nattskjorta eller kläder som personen själv eller de anhöriga valt. Sängen bäddas ren och rummet görs fint med tända ljus, blommor och kanske en bibel eller psalmbok. De anhöriga kan hjälpa till om de vill. Carina brukar uppmuntra dem som inte sett den avlidne att gå in och titta.

- Vissa blir rädda för den döda kroppen, men att få se personen kan ge tröst och lugn. De allra flesta ser väldigt fridfulla ut.

Efter visningen beställs en bårtransport ner till bårhuset, och ofta går en undersköterska med. Det viktigaste för Carina är ett bra bemötande, även efter att patienten avlidit.

- Jag vill arbeta lugnt och göra snyggt och fint, inte hafsa hit och dit när jag tar hand om den döda kroppen. Det är att visa vördnad och respekt.

Carina arbetar enbart med äldre människor, och tror inte att hon påverkas på samma sätt som om det vore barn eller ungdomar som var döende.

- Det är naturligt att gå vidare när man är gammal och kroppen är slut. För vissa kommer döden som en befrielse från sjukdom och lidande, säger hon.

Senast uppdaterad: 22 oktober 2015

Dela

De tar hand om oss efter döden

ar1505b_kista

Vad händer när någon dött? Vi följer kroppens sista resa. Möt fyra personer som vill ta hand om den döda kroppen med respekt och värdighet: undersköterskan Carina Johansson, obduktionstekniker Frode Sörli, begravningsentreprenör Ulf Påhlsson och kyrkogårdsarbetare AnnaKarin Danielsson.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!