Spira

AnnaKarin Danielsson, arbetsledare på Norra kyrkogården. Bild: Malin Grönborg

"Vi har alltid en tyst stund"

Kyrkogårdsarbetarna hanterar kistan och ser nästan aldrig den döde.
– Det är ändå viktigt att allt sker på ett värdigt sätt, som om personen själv kunde uppleva det, säger AnnaKarin Danielsson, arbetsledare på Norra kyrkogården.

Till kylrummet på Norra kyrkogården på Sandbacka, eller någon annan av Umeås kyrkogårdar, kommer den avlidne i väntan på begravning. Inför ceremonin tar personal upp kistan, som sedan begravningsbyrån eller de anhöriga dekorerar.

- Det är ganska vanligt att anhöriga vill vara med, och det kan bli väldigt fint och personligt, berättar AnnaKarin Danielsson och visar bilder på en friluftssmyckad kista med djurfäll, tallkvistar och vilda blommor.

I dag är det inte lika vanligt att de anhöriga bär ut och sänker ner kistan i samband med begravningen, så efter ceremonin körs kistan tillbaka in i kylrummet. Någon av de närmaste arbetsdagarna sätter personal ner den i jorden. Kremering görs också så snart som möjligt. För de anhöriga finns möjlighet att vara med, både när kistan sänks ner och vid kremering och urnnedsättning.

Genom hela processen är det viktigt att allt sker på ett värdigt sätt.

- Vi skojar till exempel inte om personen, och när vi sänkt ner en kista har vi alltid en tyst stund och niger eller bockar.

Jobbet på kyrkogård har fått AnnaKarin att fundera mer över döden och hur hon själv vill ha det.

- Många människor är helt oförberedda, särskilt yngre, och jag tror det beror på att vi inte har så mycket kontakt med döden i vår kultur.

I grunden är hon trädgårdsmästare, och drogs framför allt till jobbet för att få arbeta med utemiljö, men hon trivs med alla aspekter av arbetet.

- Att ta hand om avlidna är ett väldigt viktigt jobb. Döden är en naturlig del av livet!

Senast uppdaterad: 22 oktober 2015

Dela

De tar hand om oss efter döden

ar1505b_kista

Vad händer när någon dött? Vi följer kroppens sista resa. Möt fyra personer som vill ta hand om den döda kroppen med respekt och värdighet: undersköterskan Carina Johanssonobduktionstekniker Frode Sörli, begravningsentreprenör Ulf Påhlsson och kyrkogårdsarbetare AnnaKarin Danielsson.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!