Spira

Katrine Ruuth och Malin Eriksson träffas i stort sett varje onsdag på Blå träffen. I kväll är de på utflykt till Tegs kyrka. Bild: Malin Grönborg

Volontärer får många kramar

Kvällens volontärer grillar parisare, spelar piano och bär bord. Under tiden har de kul ihop och får dessutom en massa kramar.

Det är en timme kvar till kvällens Blå träffen startar. I köket kokar Katrine Ruuth kaffe för glatta livet till de 70-80 personer som brukar komma varje onsdag till mötesplatsen för personer med olika funktionsnedsättningar. Sedan ett par år tillbaka är Katrine pensionär, men volontär var hon även som yrkesverksam. Visst kunde det kännas lite motigt att åka iväg till Grisbackakyrkan efter en hel arbetsdag på skolan i Nordmaling, men hon ångrade sig aldrig.

- Jag blir alltid så mycket piggare. Det ger väldigt mycket. Jag får många tankar och kramar av dem som kommer till Blå träffen, säger hon. Dessutom är vi ett härligt gäng volontärer, både unga och gamla.

Ett tiotal personer är engagerade ideellt i Blå träffen. De flesta är med varje vecka, och utan dem skulle verksamheten inte finnas.

- Det skulle vara helt omöjligt att ordna de här kvällarna utan våra volontärer, säger Kristin Lundgren, församlingspedagog, och får medhåll av Ragnhild Pelo, diakon.

- Det behövs många händer, så det är en tillgång att vara så många. Vi vill ju hinna prata med alla också, säger hon.

Utanför kyrkan står Markus Östlund och Peter Isaksson och förbereder grillen. Markus är anställd i Tegs församling, men i kväll är han volontär.

- Det ger så mycket mer att vara ideell, speciellt i den här verksamheten. När man jobbar har man krav på sig, här är närvaron tillräcklig, säger han.

När Markus flyttade till Grisbacka gick han helt enkelt till kyrkan och frågade vad han kunde hjälpa till med. Det är ett tips som flera av kvällens volontärer delar med sig av - hälsa på och våga testa!

 

Viktigt med närhet

De ideella uppdragen inom Svenska kyrkan är många och varierade. I Umeå landsförsamling var totalt 53 personer volontärer förra året. En vanlig uppgift är att hjälpa till med kyrkfikat efter söndagarnas gudstjänster, men det finns också personer som besöker äldreboenden, leder samtalsgrupper och besöker SFI-kaféer för att prata svenska med nyanlända.

- En del har flera uppdrag och de gör en fantastisk insats, säger Agneta Mattsson, volontärsamordnare i Umeå landsförsamling.

Många är äldre och medelålders, men även studenter engagerar sig. Den gemensamma nämnaren är att de har tid. Den geografiska närheten till kyrkan är en viktig faktor.

I år har ideella medarbetare även planerat och lett två gudstjänster i Backens kyrka.

- Det blev så bra stämning och gemenskap, säger Agneta Mattsson.

Ett par gånger per år inbjuds alla volontärer till träffar och utflykter. Blå träffen-gänget brukar också ha egna samlingar, som julbord eller vårkonsert. De inbjuds också till vissa föreläsningar och studiedagar, som Ideellt forums idédagar, som hålls den 2-4 oktober i Tegs kyrka.

Deltagarna i Blå träffen har kommit. Peter Isaksson sätter sig vid pianot för att spela kvällens första sång "Jag blir så glad när jag ser dig". Han hade kommit till Blå träffen ett par år som ledsagare, men kände en kväll spontant att han ville spela.

- Det var så pass låg tröskel att jag spelade på gehör, säger Peter Isaksson.

Vid ljudbordet står Fredrik Andersson, som varit engagerad i åtta-nio år. Marianne Fridh, som varit engagerad i 30 år, är kvällens lotteriansvarig och Inger Strömberg leder dramaövningarna.

Birgitta Lagnemyr är ledsagare och kommer varje vecka med Therese Nordström.

- Volontärerna är jätteviktiga, säger Birgitta. Många kommer ju hit utan ledsagare och volontärerna blir en trygghet. De är helt fantastiska som är här vecka ut och vecka in.

När kvällen går mot sitt slut - parisarna är uppätna, lotterivinsterna uthämtade och målningarna ligger på tork - vill deltagaren Andreas Nilsson säga några ord från scenen.

- Jag vill tacka de fantastiska ledare vi har här på Blå träffen, säger han och delar ut hemgjorda diplom. Efteråt berättar Andreas varför.

- De betyder allt, de har gjort Blå träffen till det bästa för mig. Jag får komma varje onsdag.

Senast uppdaterad: 10 september 2015

Dela

Inger Strömberg och Fredrik Andersson serverar parisare till Blå träffens deltagare som är på kvällsutflykt till Tegs kyrka. Therese Nordström och Birgitta Lagnemyr tar för sig.

Bild: Malin Grönborg

Fler volontärer

Att många människor blir delaktiga i uppdraget att vara kyrka är sannolikt en av Svenska kyrkans största utmaningar i vår tid. Svenska kyrkan i Umeå vill:

  • förstärka delaktigheten för ideella medarbetare, öka antalet ideella medarbetare i alla församlingar.

Ur avsnittet om idealitet i måldokumentet som kallas FIN, församlingsinstruktion. Läs hela Församlingsinstruktionen Svenska kyrkan i Umeå 2015-2018

Därför är jag volontär

- När jag började i kören i Ersbodakyrkan för 1,5 år sedan fick jag höra att det behövdes kaffevärdar. Nu hjälper jag till två-tre gånger per termin. Jag ville engagera mig i något meningsfullt på fritiden. Det är en rolig bisyssla i livet. Jag trivs! Dessutom lär jag känna folk i området. Nu har jag några nya idéer inför nästa år. Kanske kan man ordna spelkvällar med sällskapsspel?!

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!