Spira

Bild: Lina Eriksson

Ymas Jansson: Vad är viktigt på riktigt?

"Alla är lika mycket värda, men alla beter sig inte som att det är så" Det säger Ymas Jansson är nio år och går i trean på Waldorfskolan.

"Alla är lika mycket värda, men alla beter sig inte som att det är så. En del människor verkar tro att de är mer värda och tror att de kan bestämma allt, i ett helt land till exempel. Det är svårt att veta vad man ska göra åt det. Är det i en skolklass kanske man kan låta bli att låtsas om vad den säger som tänker så. Det går ju inte att bråka om det, för man kan inte bråka om vad någon annan tycker. Jag kan inte säga åt dig att du tycker fel och du kan inte säga åt mig att jag tycker fel.

Sedan är det viktigt att alla får mat. På en del ställen får de som bestämmer mer än de andra. Vi måste se till att de som inte får något får mer helt enkelt och jag brukar ge pengar till tiggarna ibland.

På måndagar spelar jag teater och det tycker jag är viktigt! Det är kul med teater och att göra andra röster och klä ut sig. Jag kan inte komma ihåg att det var tråkigt innan jag hade teatern, men det är roligare nu.

När jag blir stor skulle jag vilja bli skådespelare, men jag tror att jag måste ha ett annat jobb också. Jag har redan skrivit två pjäser, så kanske kan jag bli manusförfattare och regissör också. Då skulle jag ju kunna ge mig själv jobb med att skådespela - och andra människor också. Det skulle vara bra!"

Senast uppdaterad: 10 december 2015

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!