Spira

Sigvard Johansson har varit ordförande i Innersjö-Degersjös EFS-förening i 70 år. "Det gäller bara att jag inte är så dum att jag inte slutar medan jag har vettet kvar", säger han med ett leende. Bild: Lina Eriksson

90-årige Sigvard är ordförande i föreningen sedan 1946

I 70 år har Sigvard Johansson varit ordförande i EFS-föreningen i Innersjö/Degersjö. Han firade självklart sin 90-årsdag i byns
missionshus.

- Det är svårt att neka när du blir föreslagen till en post. Det är självklart att ställa upp, säger Sigvard Johansson.

Sigvard växte upp när väckelsen svepte fram i Västerbotten, också över byn Degersjö. Han minns kvällsmöten i det som då var skolan, men senare blev missionshus, och symöten i hemmen med både kvinnor och män.

Våren 1946 blev Sigvard, 20 år, vice ordförande i EFS-föreningen. Redan på hösten fick han gå in som ordförande. Där har han blivit kvar - i 70 år.

- Det kändes konstigt att ta över efter den förra ordföranden. Han var ju rektor och jag en vanlig bonde!

Sigvard må vara gammal men minnet fungerar och det är en del att hålla koll på. Datum för gudstjänster då präst och musiker kan komma, servering till kyrkkaffet och så ska annonserna skickas in i god tid. Tolv personer är medlemmar i föreningen, men till auktioner och andra aktiviteter kommer många fler.

- Det bor femtio familjer i byn med femton barn. Jag tycker det är viktigt med ett missionshus i bygden, men det svårt att få folk att engagera sig så visst befarar jag att det ska dö ut, säger han.

Senast uppdaterad: 27 oktober 2016

Dela

Innersjö-Degersjö missionshus

Ligger i sluttningen ner mot Bjännsjön. Här hålls varje år missionsauktion, sommarmöte, fettisdagsfest och gudstjänster. Hyrs även ut till privatpersoner.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!