Spira

Bild: A A

Därför äter vi helst tillsammans

Människor gillar att äta tillsammans. Hur kommer det sig, när andra kroppsliga funktioner är bland det mest privata som finns?

Att laga en middag till sig själv och äta den på egen hand låter för de allra flesta inte lika lockande som att dela den med någon annan. En måltid är en social situation, och inte nog med det - den ökar också gemenskapen mellan dem som äter tillsammans. Det konstaterar Kurt Genrup, etnolog som ägnat sin forskarkarriär åt mat och måltider.

- Man slappnar av och avväpnas på något sätt när man äter tillsammans. Även de som inte setts tidigare blir kompisar vid matbordet, säger han, och funderar vidare.

- Så det är nog väl använda pengar när politiker eller arbetskollegor går ut och äter tillsammans och pratar om saker över en bit mat.

En fikastund kan fungera på samma sätt, genom att skapa eller bekräfta gemenskapen.

- Det kan jag märka hemma i Stöcksjö. Då är det ofta någon i byn som ropar in en på fika när man är ute och går, mest för att umgås, säger han.

 

Vill gärna glänsa lite

Att bjuda någon handlar mycket om gemenskap, men också om att glänsa lite inför de andra. Förr kunde det handla om att bulla upp till riktiga gästabud, för att visa att man hade råd. I dag är det kanske mer en fråga om att visa sina värderingar genom att servera hälsosam eller ekologisk mat, eller visa att man har tid och ork att laga långkok eller baka eget surdegsbröd. Men vem bestämmer vilka trender som gäller?

- Den sociala skiktningen har stor betydelse. Ny mat lanseras av det övre skiktet, de med pengar, trendsättarna, och maten går sedan ner genom lagren. De kan också välja att lyfta upp något genuint, från gräs-
rotsnivån, som blir trendigt, säger Kurt Genrup.

- Ofta sker innovationerna i storstäderna, där det finns inflytande från många olika håll. Det är skillnad på hur man äter i mindre samhällen jämfört med i Stockholm eller Paris.

En skillnad Kurt har lagt märke till mellan Sverige och länderna nere på kontinenten är att vi äter snabbare än de.

- Vi är ett snabbmatsland! För oss krävs det att vi bjuder hem någon på middag för att vi ska bli sittande lite längre.

Senast uppdaterad: 7 september 2016

Dela

Tema: Måltiden

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!