Spira

Dilemmat: "Kan jag läsa barnens bibel fast jag inte tror?"

"Min dotter har fått en barnbibel. Hon vill gärna höra berättelserna, men jag vet inte om jag ska läsa dem. Jag är ju inte själv särskilt troende."

Annika Edlund, barnbibliotekarie svarar:

ar1605b_annika"Jag brukar rekommendera att barnet på bibblan får välja någon bok själv, föräldern väljer något den tycker är bra och så provar de något helt nytt. Det är bra att ibland utsätta sig för nya och ovana saker när det gäller konst. Om man marinerar barnet i olika språk och bilder, skapar barnet sig sin egen uppfattning till slut.

Om du själv inte är troende kan du ju berätta om Bibelns bakgrund, att du själv inte tror på det som står, men att det finns många som gör det. Men frågan om vad som är sant är svår. De flesta böcker har ju något som det går att känna igen sig i!

Vill barnet att ni läser ur barnbibeln kan ni ju läsa ett kapitel där och varva med något som du själv väljer. Kanske kan du läsa eller berätta om andra religioner? Det finns böcker av Anita Ganeri med judiska, islamiska och buddhistiska berättelser. En rolig bok är Jesus och jag av Johanna Westman. Det är som en typ av fanfiction och berättar om Jesus som barn, den period som det inte står något om i Bibeln."

 

Anders Sandberg, präst och församlingsledare Umeå stadsförsamling svarar:

ar1605b_anders"Jag tror att berättelser är viktiga att bära med sig. Alla människor behöver höra historier av olika slag eftersom de skapar tolkningsramar för tillvaron. Berättelser har varit viktiga i alla traditioner och kulturer. Jag själv har velat ge mina barn Bibelns berättelser, eftersom jag tror att de kan lära något om tillvaron och människorna och Gud. Att vara neutral som förälder går inte, menar jag. Alla människor har ett paket av värderingar, som de på ett eller annat sätt ger vidare till sina barn.

Om du tycker att Bibeln är skräp, läs den inte, men hitta gärna någon annan bok som du tror kan ge din dotter något existentiellt. Det tror jag att vi behöver ge barnen för att de ska få hjälp att tolka sina liv och fundera på svåra frågor, till exempel döden och människovärde. Annars kommer de att söka svaren på annat håll. Hemma hos oss har vi läst Sandvargen av Åsa Lind, som är existentiell på ett fantastiskt sätt! Ett annat tips är Edward Tulanes fantastiska resa av Kate DiCamillo, om en porslinskanin."

Senast uppdaterad: 27 oktober 2016

Dela

Boktips

  • Bibel för barn från Verbum (Finns även som ljudbok med Mark Levengood och Henrik Jonsson)
  • En vän från himlen av Ylva Eggehorn
  • Jesus och jag av Johanna Westman
  • Sandvargen av Åsa Lind
  • Edward Tulanes fantastiska resa av Kate DiCamilloa

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!