Spira

Dilemmat: Ska jag ge pengar i pappmuggen?

”Ska jag ge pengar till EU-migranterna som tigger, eller inte? Jag vill gärna hjälpa dem, men har hört att det inte är det bästa sättet.”

Kategorier: Dilemmat 

Roland Laestander, härbärgesvärd, svarar:

"Jag tycker absolut att du ska ge pengar i pappmuggen. EU-migranterna är utsatta människor som har kommit hit för att försöka tjäna ihop pengar till en bostad eller till barnen som går i skola hemma i Rumänien.

Regeringens utredning säger att vi inte ska hjälpa dem här, men jag håller inte med. Självklart måste det komma igång ett långsiktigt arbete i Rumänien, men man kan hjälpa både här och där. Jag tycker inte att vi kan låta människor i vår närhet svälta eller frysa ihjäl. Enklaste sättet att hjälpa är att ge kläder, skor, mat eller pengar. Vi är också många som arbetar med att försöka hitta jobb åt dem.

Jag har arbetat i två år med att hjälpa dessa utsatta människor på olika sätt, och har nu fått en tjänst av Svenska kyrkan som härbärgesvärd på vinterboendet på Backen.

Alla kan välja om de vill stänga igen eller vara öppna inför människor i nöd. Jag tycker att det är en större glädje att ge och hjälpa människor än att inte göra det."

 

Elisabeta Caldarar, städar och tigger, svarar:

"Jag tycker inte om att tigga, och skulle hellre slippa, men jag har min familj att hjälpa. Ett av mina barn har epilepsi och medicinerna är dyra. Pengarna jag får in används till mat, mediciner och hyran på boendet, och räcker inte till något annat. Utan pengarna vi får skulle vi inte överleva!

Självklart är det ingen lösning i längden att tigga, men med Guds hjälp hoppas jag få jobb med tiden.

I dag har jag jobb en timme per dag och städar på Vindelns folkhögskola. Jag blev väldigt lycklig när jag fick det jobbet, och vår nioårige son fick börja skolan.

Tyvärr räcker jobbet inte att leva på, och därför måste jag fortsätta tigga. Skulle jag få mer jobb skulle jag sluta tigga, för det är jobbigt. Jag skäms och känner att ingen riktigt ser mig, eller inte ser mig på ett bra sätt.

Den hjälp jag helst skulle vilja ha är en bostad och ett jobb, vilket jobb som helst. Jag vill bli en del av samhället."

Senast uppdaterad: 7 september 2016

Dela

Roland Laestander, värd vinterhärbärget Backen.

Bild: Ulrika Ljungblahd

Elisabeta Caldarar, Umeå.

Bild: Helena Andersson Holmqvist

Vinterhärbärge

I februari öppnade Svenska kyrkan ett vinterhärbärge på Backen med 40 sängplatser för EU-migranter, främst barnfamiljer. I samarbete med andra kyrkor och föreningar startar även verksamhet för barnen och språkträning för de vuxna. Umeå kommun har gått in med pengar till arbetet.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!