Spira

Dilemmat: "Vad gör jag ensam på semestern?"

”Jag gruvar för semestern. På jobbet pratar alla om sina planer, men jag har ingen att hitta på något med. Jag vet inte om skammen eller ensamheten är värst.”

Kategorier: Dilemmat 

Johanna Salander, regissör och psykologstudent:

ar1603b_dilemmat"Kom ihåg att du delar den här erfarenheten med väldigt många. Jag vet många som har panik inför högtider och semestrar och känner krav på att vara med andra. Fundera på hur du själv vill ha det!

Om du vill bryta din ensamhet är det viktigt att du är öppen inför dig själv med det. Det finns forskning som visar vad som fungerar bäst och det är inga konstiga saker. Till exempel kan man söka upp grupper av människor med liknande intressen. Om du vill resa på semestern kanske du kan anmäla dig till en gruppresa? Det är viktigt att förvänta sig det bästa, alltså att tänka att de människor man träffar vill en väl. Man kan också söka hjälp hos en psykolog. Ofrivillig ensamhet kan sätta sig som smärtor i kroppen eller leda till depression.

Inför föreställningen Sällskapet samlade jag in många människors berättelser om ensamhet. Skammen kommer mycket av föreställningar kring kärnfamiljen och att bilden av ett lyckat liv handlar om att vara efterfrågad och ha många omkring sig."

 

Carina Evefors, diakoniassistent och fritidspedagog:

ar1603c_dilemmat"I mitt jobb möter jag många människor som är ensamma. Vissa söker upp mig för att prata om sin ensamhet, för andra kommer det fram efter hand i samtalet. Skammen gör att man inte riktigt vill prata om det. Det är ett vanligt problem, som jag tror kan bero på att vi har så bråttom i samhället. Vi tar oss inte tid för vardagsmöten, att bara stanna upp och säga "hej".

Ett första steg för dig kan vara att komma och prata med mig eller någon diakon! Jag brukar försöka ta reda på vad som ligger bakom ensamheten och sedan bjuda in till aktiviteter som passar.

Ett tips till sommaren är Tillsammanslägret i Munkviken. Där händer det mycket. Det är ett läger som samlar människor i alla åldrar och av många nationaliteter. Det går välja mellan aktiviteter som hantverk, fiske, bad, samtal, massage, bön och mässa. Vi som har ordnat lägret i flera år har sett att många har fått kontakter som fortsätter efter lägret. Det skulle jag rekommendera för dig!"

Senast uppdaterad: 7 september 2016

Dela

Sommartips!

Tillsammansläger i Munkviken 30 juni-4 juli. Anmälan senast 29 maj. Kontakta Carina Evefors på telefon 072-539 10. Det går söka bidrag till avgiften.

Flera kyrkor har också öppen verksamhet i sommar, bland annat Kyrkstugan på Nydala.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!