Spira

Dilemmat: "Vad gör jag med min Trump-ångest?"

”Efter presidentvalet i USA vill jag bara dra täcket över huvudet. Hur ska jag nu orka engagera mig i klimatfrågan och mänskliga rättigheter?”

Kategorier: Dilemmat 

Åsa Norin, diakon och engagerad i Vän i Umeå, svarar:

ar1606b_dilemmat"Det finns en tid för sorg och ilska, men uppgivenheten kan inte få sista ordet.

Ligg kvar ett tag under täcket. Dela gärna det du känner med andra. Jag blev själv uppgiven och chockad och kände mig förlamad efter valet.

Jag tror det är viktigt att förstå att valresultatet är ett tecken på ökade klyftor och utanförskap som finns på många håll i världen. Ett sätt att göra något åt det kan vara att engagera sig tillsammans med andra. Själv är jag engagerad i Vän i Umeå som ger mig mycket hopp genom alla möten och glädjen i att sammanföra människor.

Det är också viktigt att fokusera på det positiva. Stanna upp och se vad som faktiskt fungerar i världen och i ditt liv, för att inte låta hopplösheten fånga dig. Du lever och är en medskapare i världen, och det finns mycket positiv kraft i det!"

Tips:

  • Förstå orsakerna bakom det som hänt
  • Engagera dig med andra
  • Fokusera på det positiva

 

Anneli Furmark, konstnär och serieskapare svarar:

ar1606c_dilemmat"Jag ordnade "Te och kakor med Trumpterapi" för mina vänner. Efter valet reagerade jag väldigt starkt med oro för klimatfrågan och för spridningen av rasism och sexism.

När jag hade slutat gråta behövde jag prata med andra. Vi funderade på - hur kan vi agera? Alla fick skriva idéer på lappar som vi läste upp. Flera handlade om att säga ifrån när någon säger hatiska saker och hur man kan göra det. Ett förslag var att träffas mer för att lufta frågor och prova tankar mot varandra. Jag själv vill våga skriva mer öppet på Internet och inte vara rädd för att trollen ska hitta det. Träffen blev väldigt bra och jag hoppas att det kan spridas till fler.

Jag har själv svårt att hitta hopp just nu och tycker att det känns deppigt, men du kanske kan börja i det lilla? Det kan helt enkelt handla om att bemöta en släkting som pratar strunt."

Tips:

  • Säg ifrån när någon är hatisk
  • Träffa andra för att lufta tankar
  • Kom ihåg att du inte är ensam

Senast uppdaterad: 15 december 2016

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!