Spira

Dilemmat: "Vad gör jag när lilla grannkillen är ledsen?"

"I min trappuppgång bor en kille som ofta ser rätt ensam och ledsen ut. Föräldrarna verkar vara borta mycket. Vad kan jag göra?"

Kategorier: Dilemmat 

Ida Helleberg, socionom och familjestödjare på Öppen Gemenskap svarar:

 

ar1604c_dilemmat

"Att pojken verkar ensam och ledsen kan vara en varningssignal att något inte står rätt till, särskilt om det upprepas. Ta det på allvar! Som regel borde vi bli bättre på att uppmärksamma barn och fråga hur det är när de verkar ledsna, även om det är enstaka händelser.

Prata med pojken och visa intresse och engagemang! Det är inte säkert att han öppnar sig, men visa honom att det finns vuxna som ser honom. En annan gång är det möjligt att han ringer på hos dig. Våga också prata med föräldrarna om din oro, att pojken verkar ensam och ledsen. Var tydlig med att det handlar om din omsorg om pojken, inte om att anklaga eller sätta dit. Om du efter samtalet fortfarande känner oro kan du kontakta socialtjänsten. Där finns det bra stöd då familjer behöver det.

Utsatta barn som vuxit upp kan vittna om att den största besvikelsen var att ingen vuxen såg vad som hände. Att någon frågar hur det är kan vara helt avgörande. Samhällets nätverk är viktigt för att fånga upp barn som far illa, och vi ingår alla i det!"

 

Kerstin Granberg-Lundgren, ordförande Hyresgästföreningen Södra Västerbotten svarar:

ar1604b_dilemmat

"Börja gärna med att fråga varför han är ledsen just då. Har han ramlat eller blivit osams med någon? Om du känner att du borde prata med föräldrarna också så gör det. Berätta helt enkelt för dem att han var ledsen.

Det är bra att lära känna sina grannar, säga hej och bli ett ansikte för varandra. Då går det lättare att se om någon har det jobbigt, och till exempel den lille killens situation kan bli annorlunda. Det blir enklare att gå hem till familjen och berätta att killen var ledsen och fråga om det är okej att exempelvis bjuda honom på fika om något händer igen.

Om man skapar trivsel i ett område skapar man också trygghet. Det är otroligt viktigt! För att göra det behöver man inte vara någon särskild, utan bara en granne. I ett område som blomstrar, även i utemiljön, söker människor sig ut på gården och umgås. Då förändras klimatet och de som bor där blir mer måna om att ta hand om sitt närområde, även sina grannar. Och kanske behöver du själv få hjälp någon gång!"

Senast uppdaterad: 8 september 2016

Dela

Fler dilemman

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!