Spira

Dilemmat: Vad kan jag egentligen göra för skillnad?

”Jag känner mig helt överväldigad av flyktingsituationen och hur stora behov det finns! Var ska jag börja?”

Anna-Marja Hagner, verksamhetschef Röda Korset i Umeå svarar

"Jag möter ofta frågeställningen, och menar att det är helt okej att känna sig maktlös ibland. Kanske har man själv en situation i vardagen som är påfrestande och då ökar benägenheten att ta in svarta rubriker i stället för att upptäcka allt det goda som sker.

Stäng av mediebruset om du märker att det tynger dig, och undvik att pressa fram ett engagemang. I stället skulle jag rekommendera dig att fundera på om du känner någon volontär. Be gärna att följa med på ett eller några studiebesök, utan att det förpliktigar till något. Genom att ta del av någon annans engagemang kanske din sinnesstämning lättar, och du börjar lägga märke till det positiva.

Ett annat förslag är att via bekanta försöka komma i kontakt med någon som själv kommit från ett annat land. Då kommer du att märka att det inte handlar om att tycka synd om eller bära någon annan. Den du möter är en människa med resurser, och att upptäcka det ger hopp!"

 

Markus Östlund, präststuderande med fasteblogg svarar

"Det här är något jag ofta funderar över - vad gör jag för andra människor? Själv har jag valt att engagera mig i Blå träffen för funktionshindrade i Grisbackakyrkan. Det ger otroligt mycket glädje att få hjälpa till och träffa fina människor.

För mig är fastan inför påsk en möjlighet att fundera över vad jag lägger tid, energi och pengar på. Hindrar det jag gör mig från att fokusera på det som är viktigast i livet för mig - relationen till andra människor och till Gud? Att fasta kan handla om att lägga färre timmar på Facebook eller köpa mindre hämtmat. Förra året hade jag en informationsfasta, och kollade bara på en enda nyhetssida en gång varje kväll. Om du känner dig överväldigad av alla negativa nyheter kanske det är något du skulle prova på? Är det tid, energi eller pengar som fattas kan du fundera på om det är något annat du kan dra ned på. Eftersom fastan är en begränsad period passar den för att prova något nytt!"

Markus blogg markusostlund.wordpress.com

Senast uppdaterad: 7 september 2016

Dela

Markus Östlund, präststuderande med fasteblogg.

Bild: David Dahlberg

Anna-Marja Hagner, verksamhetschef Röda Korset i Umeå.

Bild: Privat -

Dilemmat

"Flyktingsituationen har gjort mig smärtsamt medveten om hur stora behov det finns. Samtidigt känner jag mig överväldigad - vad kan jag göra och var ska jag börja?"

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!