Spira

Glad, ledsen eller tacksam? Tänd ett ljus!

Att tända ett ljus har blivit den kanske vanligaste religiösa ritualen i Sverige. Tänd ljus på fem olika sätt.

Kategorier: Andlig friskvård 

En ljusstake för små andaktsljus är så gott som standard i landets kyrkor. Många människor har även särskilda platser i sina hem där de tänder ljus för lugn eller för att minnas någon närstående.

När något obegripligt händer, som en olycka eller kris, behöver vi "göra något" och tänder ofta ett ljus. Att tända ljus kan både vara ett synligt tecken på bön och en ordlös bön i sig. Ljuset är en av de starkaste kristna symbolerna.

 

På webben

Tänd ett digitalt ljus via be.svenskakyrkan.se
På webben kan du också skriva en bön. Om du vill så tänds även ett levande ljus i en kyrka som du väljer.

 

Tänd dopljuset

Spara inte dopljuset. Tänd det på dopdagen, födelsedagen eller som andaktsljus som en påminnelse om att du inte är ensam.
Be din församling om ett nytt när ljuset brunnit ner.

 

Tänd ljus i kyrkan

I de allra flesta kyrkor finns möjligheten att tända ett ljus, även när det inte pågår någon annan verksamhet där. Den första ljusbäraren i Svenska kyrkan infördes 1968 av Martin Lönnebo.

 

Ljus på graven

Tänd ett ljus på graven för att minnas någon kär som gått bort.  I minneslundarna på kyrkogårdarna går det bra att tända ljus för personer som är begravda någon annanstans också.

 

Fyll på med ljus

Under årets mörka månader kan en stunds dagsljus göra stor skillnad för både humör och hälsa. Bland annat minskar kroppens tillverkning av melatonin, ett hormon som gör oss trötta.

Senast uppdaterad: 7 september 2016

Dela

Bild: Anna Karlsson

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!