Spira

"Helgonen ber för mig hela tiden och när jag behöver extra hjälp finns de där" säger Tommy Johansson. Bild: David Dahlberg

Helgon kan vara som storasyskon

Elisabeth, Maximilian och Tomas ger Tommy Johansson stöd och hjälp i dag, trots att det var länge sedan de lämnade jordelivet.

En gång som barn la jag ett mynt i en leksaksautomat och mottog förväntansfullt plastkulan med en dold skatt. Inuti låg en bild av en man och ett barn, båda med gloria. Blev jag besviken? Det minns jag inte, men medaljongen med den helige Kristoffer med Jesusbarnet på axlarna, vägfararnas helgon, har sedan följt mig genom livet, tryggt förvarad i plånbokens myntfack.

Inte bara vägfararna har sitt eget helgon för hjälp och stöd. Bagare och hörselskadade, astronauter och arbetslösa har också sina skyddshelgon. Från början sågs helgonen som beskyddare av kyrkor som byggdes över deras gravar, men så småningom spreds det till platser, yrken och sjuka, och till personer med helgonets namn.

För katoliken Tommy Johansson har aposteln Tomas en särskild plats i hjärtat, eftersom de båda delar namn. Hemma i sin lägenhet har Tommy en mängd bilder av helgon i form av ikoner, statyetter och tavlor på väggar och hyllor. Som tonåring var han aktiv i Svenska kyrkan, men kände sig överraskande hemma i katolska kyrkans syn på helgonen.

- Jag var den enda aktiva troende i min familj, och jag kände att jag behövde en mamma som bad för mig. Eftersom kyrkan talar om Jesus som min bror, måste alltså Maria vara min mor, konstaterar han.

Tommy blev katolik, och helgonen har fortsatt ha en viktig plats i hans liv. Han beskriver relationen till sina favorithelgon som den till storasyskon. De vet mer om livet, har själva kämpat och kan ge stöd och hjälp.

- Jag pratar med dem och de ber för mig. Det är som att de viskar direkt i Guds öra.

För ett år sedan inträffade något som fick stora konsekvenser i Tommys liv. Han drabbades av en massiv hjärtinfarkt och hjärtat stannade, men han återupplivades - och fann portugisiska Johannes av Gud.

- Han är ett av flera skyddshelgon för hjärtsjuka. Jag fann tröst i att det även i himlen finns de som ber för oss med dåliga hjärtan.

Att förklaras som helgon av katolska kyrkan är en lång process med många steg, bland annat krävs bevis på mirakel efter helgonets förbön. Även om de mest kända helgonen, som Lucia, Nikolaus (Santa Claus) och Franciskus av Assisi, levde för många hundra år sedan är det katolska helgonförklarandet ingen utdöd verksamhet - tvärtom. Senast i juni i år förklarades svenska Elisabeth Hesselblad för helgon. Det gläder Tommy Johansson lite extra, eftersom hon är en av hans favoriter.

- Hon tillhörde Svenska kyrkan och blev katolik, liksom jag. Hon gjorde mycket gott, gömde judar under andra världskriget och förde Birgittinorden tillbaka till Sverige, berättar han och visar en bild av Elisabeth Hesselblad med en bit av hennes klädnad fastsatt.

Tommy berättar också om Maximilian Kolbe, ett annat nutida helgon, som han beskriver som en verklig hjälte. Även om Tommy ser helgonen som förebedjare är de för honom framför allt föredömen för hur han ska leva, och han läser ibland om deras liv för att inspireras. Att vara ett helgon handlar för en katolik om att leva ett särskilt gott och kärleksfullt liv. Ibland är helgonen officiellt helgonförklarade, men de behöver inte vara det.

- Att bli helgon, att bli det Gud tänkt att vi ska vara, är målet för alla människor.

Senast uppdaterad: 28 oktober 2016

Dela

Alla helgons dag

I Svenska kyrkan och andra protestantiska kyrkor betraktas helgonen inte som förebedjare, eftersom den läran inte anses ha stöd i Bibeln. Däremot ses de som förebilder, människor som levt särskilt goda eller kärleksfulla liv. Vissa helgon, som Maria och Johannes döparen, har egna dagar under kyrkoåret när de uppmärksammas. Övriga helgon firas gemensamt på Alla helgons dag.

Nutida helgon

Maximilian Kolbe

ar1605b_helgon

En polsk franciskanermunk som i koncentrationslägret Auschwitz erbjöd sitt liv i stället för en flerbarnsfar och uppmuntrade de övriga dödsdömda. Han avbildas med fångjacka över axeln.

Elisabeth Hesselblad

ar1605c_helgon

Svensk nunna i Rom som organiserade mycket hjälpverksamhet i samband med andra världskriget. Hon grundade en ny gren av Birgittinorden och förde den tillbaka till Sverige. Helgonförklarades 5 juni i år.

Moder Teresa

ar1605d_helgon

Teresa av Calcutta var nunna med albanskt ursprung som i över 45 år tog hand om fattiga, sjuka, föräldralösa och döende i Calcutta. Hon mottog Nobels fredspris 1979 och helgonförklarades 4 september i år.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!