Spira

Nästa gång de träffas vill Tara Roxendal att Asmait Sium lär henne laga injera. Bild: David Dahlberg

Hittade ny vän att äta injera med

Asmait Sium saknar söndagsluncherna med sin familj i Eritrea. Nu lär hon Tara Roxendal att äta injera med shiro. De träffades via Invitationsdepartementet.

Det är lördag vid lunchtid och snön yr utanför fönstren när Asmait Sium ringer på hemma hos Tara Roxendal, fullastad med matbyttor. Maten är vegetarisk och passar också för Tara, som inte äter kött.

- Det här är mat vi äter när vi fastar, berättar Asmait, som är ortodox kristen och undviker kött, mjölk och ägg på onsdagar och fredagar samt hela fastan före påsk.

Snart värms linsgryta, en kryddrik blandning av kål, morot och potatis samt den eritreanska såsen shiro på spisen. Den visar sig vara lagad av kikärtsmjöl.

- Mmm, det luktar gott! säger Tara och drar in dofterna som sprids i köket.

Vid bordet visar Asmait hur man börjar med att lägga injera på tallriken. Det är ett pannkaksliknande tunnbröd med syrlig smak av surdeg som egentligen bakas av sädesslaget teff.

- Det är inte så vanligt i Sverige. Jag har använt blandningen "Fyra sädesslag". Man kan också baka med jäst, men det är inte så bra för magen.

På brödet läggs de olika såserna, och en sallad som Tara förberett. Därefter används bitar av brödet för att skopa upp såsen.

- Men i mitt hemland äter vi inte från en egen tallrik, utan alla från samma. Det blir mycket kärlek och gemenskap när vi äter tillsammans. När jag är ensam tycker jag inte lika mycket om att äta, säger Asmait.

Hon kom till Sverige från Asmara i Eritrea för drygt ett och ett halvt år sedan. Något av det hon saknar mest hemifrån är att äta med sina föräldrar, särskilt lunch efter kyrkan på söndagarna.

- Då äter vi och dricker traditionellt kaffe och sitter i flera timmar. Det är svårt att bo ensam.

 

Nappade direkt

Asmait läser nu på Komvux, men det var på SFI i höstas hon hörde talas om Invitationsdepartementet, en möjlighet att träffa och äta med etablerade svenskar.

- Jag vill gärna träffa svenska personer och träna att prata svenska. Jag skrev upp mig och efter ett par veckor bjöd Tara hem mig. Vi åt jättegott tillsammans, något Tara lagat, minns Asmait.

Tara hörde talas om Invitationsdepartementet när de gjorde en presentation på hennes jobb, och nappade snabbt.

- Det har alltid varit naturligt för mig att umgås internationellt. Jag är född i Sverige, men uppvuxen i USA och min man är colombian. Det är spännande att få lära sig om olika kulturer, säger Tara Roxendal.

- Dessutom tycker jag att det är ett bra initiativ och jag vill gärna hjälpa till med integration. Det är inte helt lätt, inte ens för min man, som är gift med mig som är svenska.

 

Lovar inget mer än middag

Invitationsdepartementet startade i Stockholm för ett par år sedan, av en lärare på SFI som ville bryta den segregering hon såg. Det går ut på att etablerade svenskar bjuder hem nyanlända på middag, eller tvärtom, berättar Inger Mossberg, som startade verksamheten i Umeå för ett år sedan. Hon tar emot intresseanmälningar på SFI och matchar med sina egna vänner och kontakter via facebooksidan. Initiativet i Umeå startade lite trögt, men har nu börjat ta fart.

- Att komma in i samhället handlar inte bara om att få jobb och bostad, utan även om mänsklig kontakt. Det finns många som bott i Sverige i flera år och aldrig varit hembjudna till någon infödd svensk.

Initiativet att träffas just över en middag är bra, menar Inger Mossberg, eftersom det är ett naturligt sätt att få komma hem till någon och sitta och prata, och om man inte kommer på något annat kan man alltid prata om maten. Det enda de inblandade skriver upp sig på är en middag, men det har visat sig att ungefär hälften kommer överens om att fortsätta ha kontakt.

- Jag hoppas att detta ska bli en folkrörelse, att det blir något naturligt för alla att göra. Då kan samhället bli mer inkluderande och det blir inte lika svårt för nyanlända att komma in, säger Inger Mossberg.

 

"Kaffe gör att människor slappnar av"

I köket hemma hos Tara har kaffebryggaren börjat puttra, och hon berättar om kaffeodlingarna hon besökte under sin bröllopsresa i Colombia i december.

Asmait Sium visar en film på youtube om hur man tillreder traditionellt eritreanskt kaffe. Det är en hel ceremoni där bönorna rostas, mals och läggs i ett särskilt lerkrus. Sedan kokas kaffet innan det serveras i små koppar.

- Kaffe gör att människor slappnar av. Att äta eller dricka kaffe är ett bra sätt att träffas. I mitt hemland bjuder man alltid på mat eller dryck när någon kommer på besök, säger Asmait.

Eftersom Tara och Asmait fick bra kontakt under sin första middag har de valt att träffas fler gånger, både på stan och hemma.

- Det är väldigt bra, för jag lär mig mycket svenska, säger Asmait.

- Ja, och jag tycker helt enkelt om Asmait, säger Tara med ett skratt. Och om poängen är integration är det förstås större möjlighet om vi träffas flera gånger.

- Nästa gång måste jag få lära mig hur man lagar injera!

Senast uppdaterad: 7 september 2016

Dela

Tara Roxendal och Asmait Sium blev vänner över en middag via Invitationsdepartementet och träffas nu regelbundet.

Bild: David Dahlberg

Invitationsdepartementet

Middagsförmedling där svensktalande personer bjuder hem personer som studerar svenska på middag, eller tvärtom.

Syftet är att motverka segregeringen i samhället. Idén föddes i Stockholm 2014 av Ebba Åkerman, som arbetade som lärarvikarie på SFI.

I Umeå nås Invitationsdepartementet via facebooksidan "Invitationsdepartementet Umeå" eller umea@invitationsdepartementet.eu

Tema: Måltiden

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!