Spira

Ingemar Grahn hjälper till att hitta rätt sångtexter under sångstunden på Prästsjögården. Bild: Peter Lindegren

Ingemar bjuder på allsång till kaffet

Med gitarren på ryggen och en vagn med sångpärmar i ena handen cyklar Ingemar Grahn till äldreboendet Prästsjögården på Umedalen. Det är onsdag och sångstund.

Kategorier: Spira besöker 

- Det är svårt att veta vad det kan ge till var och en, men det blir ett avbrott i den dagliga rutinen. Något som händer.

Ingemar Grahn, diakon i Umeå landsförsamling, besöker äldreboendet varje vecka för att sjunga och pratar om en bibeltext. Även om många av de boende är dementa i olika stadier tror han att det finns något de kan ta till sig.

- Jag har mycket sång i programmet och jag tror att musik lätt lagras i våra hjärnor och att vi minns mer än vi kanske tror.

När Ingemar kommer fram till avdelningen är de flesta redan samlade till fika och han delar ut sångpärmarna. Han och personalen hjälper till med att hitta de rätta sidorna.

- Den största kaffekoppen är till dig! säger en av de unga killarna i personalen till en man som kommer lite senare än de andra.

När det är dags att be tillsammans väljer Ingemar den gamla versionen av Herrens bön.

- Många har lärt sig den utantill som barn och sådana minnen sitter ofta kvar, menar han. Jag undrar hur det blir med de nya generationerna som gamla, de som inte lärt sig texter utantill.

Samlingen avslutas med att Ingemar läser välsignelsen och sjunger O, store Gud där flera sjunger med.

Senast uppdaterad: 9 september 2016

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!