Spira

Inledare: "Skägg är mer än strån på hakan"

Skägg, ja. Jag blev själv lite förvånad när vi valde skägg som tema.

Kategorier: Inledare 

Ett av hans starkaste barndomsminnen är när pappan rakar av sig skägget. Talibanerna har flytt och männen i afghanska Kabul är fria att själva bestämma över sitt ansiktshår. När jag hör Ahmad Khan Mahmoodzadas Sommar i P1 påminns jag om att allt kan brukas och missbrukas. Även i sig ofarliga hårstrån på hakan.

Skägg, ja. Jag blev själv lite förvånad när vi valde skägg som tema. Men det passar ju strax efter Internationella skäggdagen den första lördagen i september. Följ med till en äkta barbershop där barberare Youssef Ghazi och stamkunden Anders Ringnér pratar om skägg som hobby och trend.

Vad händer förresten med kvinnor som testar skägg? Jo, de sträcker på sig och tar mer plats, visar konstprojektet Studio Vilgefortis. Umeåkonstnären AX har testat. Det kan du också göra - ta en selfie och välj bland skäggen på sidorna 14-15!

För 20 år sedan damp premiärnumret av Spira ner i brevlådorna. Jag minns hur jag drömde "där vill jag jobba nån gång!" Efter 14 år i redaktionen är jag fortfarande tacksam över att på arbetstid få höra människors livsberättelser. Nu senast snart 20-åriga Amanda Wisselgren som startade verksamhet för barnen till EU-migranterna. Läs mer på sidan 16.

Senast uppdaterad: 8 september 2016

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!