Spira

Normen är att män ska vara aktiva tycker frukostgänget. "Att vi sitter och pratar så här, trevar och funderar, är något som bryter mot det" tycker Daniel Stenvall, Kristoffer Fredriksson, Erik Säfvenberg, Daniel Örnberg och Christofer Sjödin. Bild: Malin Grönborg

"Kan vi kramas utan ryggdunk?"

Relationer, förväntningar och prickiga tröjor avhandlas vid frukostbordet. Varannan lördagsmorgon samlas fem män för att trevande utmana rådande mansnormer.

Det var i höstas som Christofer Sjödin skickade ut ett upprop på facebook. Han ville göra något konkret för att avslöja destruktiva mansroller i sitt eget och andra mäns liv, och bad om förslag. Det hela mynnade ut i en samtalsgrupp tillsammans med Kristoffer Fredriksson, Daniel Stenvall, Daniel Örnberg och Erik Säfvenberg. Spira fick ställa några frågor under en av deras träffar.

 

Hur ser normerna för en man ut?

Kristoffer: Att vara aktiv. Normerna kring mannen handlar ofta om att delta i aktiviteter som förälder eller jobba med renoveringen av huset. Det man gör ska märkas utåt.

Christofer: Det är också accepterat som man att ta mycket plats. Även i minoritet har män det största pratutrymmet.För mig är normen något outtalat, som jag har svårt att gå emot. Jag har tidigare träffar pratat om en tröja med stora prickar som jag fått. Ingen annan skulle säkert reagera om jag tog den på mig, men det är något i mig som gör det svårt!

Daniel Ö: Det som ofta märks är vår frihet att synas och ta plats. Men det är också oerhört intressant att utforska vad jag som man begränsas av.

Erik: Ja, det är som en upptäcksresa i den manliga sfären. På vilket sätt förväntas vi uttrycka oss? Kan jag till exempel sätta ett hjärta på facebook? Vad finns det för alternativa sätt att vara man på?

 

Vad gör manlighetsnormerna med er?

Daniel Ö: Det är alltid något att förhålla sig till. När man skrapar på ytan handlar allt om vad jag bör göra, ha på mig...

Christofer: Det påverkar också hur vi förhåller oss till andra män. Kan vi kramas utan ryggdunkar? Eller kan jag säga till en annan man - vad fin du är? Också "mjuka" män måste ha lite tufft eller coolt språk mot varandra. Får det finnas närhet?

Kristoffer: Det finns en stark norm om kontroll och rationalitet och den bryter vi när vi går in i det sköra. Vi har inte samma vana och inte samma språk som kvinnor ofta har, och är inte lika trygga i att vara öppna med våra känslor.

Daniel Ö: Viktigt för den som lever i ett heterosexuellt förhållande är att se vem som ansvarar för vänskapsrelationerna. Vem ringer och bjuder in andra? Hur blir det sociala umgänget för änkemän eller frånskilda män?

Christofer: Det finns en anledning till att självmord är vanligare bland män. Många av oss har varken någon att prata med när vi mår dåligt, eller språket för det.

 

Vad ligger hos er själva och vad beror på samhällets värderingar?

Daniel S: Jag känner att en hel del ligger hos mig. Jag är feminist, och har varit det en stor del av mitt vuxna liv, men ändå ser jag saker hos mig själv. Det gäller inte bara "de andra".

Erik: Det känns som att befinna sig i en ränna och vilja utforska kanterna, men det är lätt att falla ner i rännan igen. Det handlar om att undersöka vad som hindrar mig från att vara den människa jag vill vara.

Christofer: Det finns också ett annat dike att hamna i. Jag har åkt en del skoter med min son och det brukar ses som manligt. Finns det risk att det inte blir okej att göra vissa saker som ses som typiskt manliga?

Erik: Samtidigt handlar det ju inte om att ta bort, utan att bredda. Att kunna skrika på en hockeymatch, men också vara skör. Det handlar inte om att begränsa.

Daniel S: Ja, det är lätt att det blir tvärtom när man till exempel ska prata genus med barn, som att tjejer inte ska ha rosa kläder, i stället för att bredda och ge massor av möjligheter. Fast i början kanske man måste gå till ytterligheterna?

Daniel Ö: Ja, fast människor kan känna sig utestängda om de måste bli tvärtom. Är det fel på det jag gör? Det är ju inte poängen, utan att öka möjligheterna.

Christofer: När vi pratar om jämställdhet handlar det mycket om att kvinnor ska få större utrymme - att tala, i bolag, i naturvetenskap… Men då är det traditionella mansidealet kvar. Inte ofta pratas det om att gå åt andra hållet. Var finns uppmuntran att jag som kille erövrar ett språk för känslor, fysisk närhet?

 

Vilken är den största anledningen för er att bryta med normerna?

Daniel Ö: Jag tänker på mig som män-
niska, men också som pappa till tre pojkar. Jag vill kunna ge dem fler alternativ.

Kristoffer: Jag lever i en parrelation, men om den spricker, var står jag då? Hur har jag det med relationen till barn och vänner? Tar jag ansvar för det själv? Jag ser det också i relation till samhällsutmaningar, som mäns våld om kvinnor. Jag tänker att om unga män växer upp med tillgång till större bredd av uttryck och språk för känslor minskar risken för övergrepp.

Christofer: För mig handlar det också om att brottas med mig själv som vit, medelålders, heterosexuell man. Det är en position jag har nytta av, och jag vill ifrågasätta den.

 

Hur hjälper det att prata om de här frågorna?

Daniel S: Att ha någonstans att sätta spinn på tankarna gör att jag tänker mer på hur jag agerar som pappa och partner. Bara att sätta igång tankeverksamheten ger mig en möjlighet att se saker hos mig själv jag inte sett förut, eller inte sett som problem.

Erik: Det är otroligt värdefull att få lyfta saker som jag inte är säker på. Att få vara ambivalent och osäker, och veta att det tas emot väl. Det finns inte så många sådana sammanhang.

Daniel S: Det är också viktigt att vi som män gör något som handlar om dessa frågor, annars är det oftast kvinnor som tar initiativ i det. Nu tar vi ansvar.

Kristoffer: Ja, och det handlar om att vi ska jobba med oss själva, inte ordna en manifestation och stå på stan och synas.

 

Ni är alla troende. Spelar er tro någon roll i sammanhanget?

Daniel S: Inte uttalat, men indirekt kan det vara så att vi har en vana att samtala i sådana här former, och har lättare att sätta ord på upplevelser. Vi har funnits i liknande grupper tidigare.

Christofer: Att brottas med sina privilegier är för mig väldigt relaterat till personen Jesus. Det har sitt upphov i hans val att inte ta makt.

Senast uppdaterad: 7 september 2016

Dela

Erik Säfvenberg är en av männen som träffas varannan lördag över frukost.

Bild: Malin Grönborg

Samtalen mellan Danien Stenvall, Kristoffer Fredriksson och de andra gör att de upptäcker nya saker hos sig själva.

Bild: Malin Grönborg

Det börjar med oss

I Ersbodakyrkan hålls öppna samtalskvällar för män ungefär en gång i månaden. Samtalen bygger på samma koncept som Fatta Mans podcast "Det börjar med mig". Kontaktperson är prästen Christofer Sjödin. Löpande information på facebook-sidan "Det börjar med oss"

Tips på podd

"Fatta Man är ett projekt som vill få män och killar att engagera sig mot destruktiva manlighetsnormer och sexuellt våld. Ett sätt är att skapa mötesplatser för män att prata.

I stafettpodden "Det börjar med mig", var Umeåprofilen William Spetz en av vårens gäster. Han svarade på frågor som: "Vad är vänskap för dig?" och "Vad betyder det för dig att vara man?".

Här kan du höra programmen: Fatta man podcast

Tema Normer

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!