Spira

Krönika: "Det lilla barnet som ger hopp"

"De har ingen bostad i Umeå, känner inga människor här och har inte råd att bo på hotell." Therese Hamrén, pedagog Ersbodakyrkan, delar en välkänd berättelse.

Kategorier: Vardagstankar  Krönika 

Tänk om du läste det här i en vanlig dagstidning.

I ett krigsdrabbat Syrien, lever en gravid tonåring och hennes pojkvän.

Graviditeten gör att hennes kompisar retar henne och slutar höra av sig.

Ännu en terroristgrupp kommer till staden och paret tvingas fly den långa vägen till Sverige och Umeå. De kontaktar sjukhuset eftersom hon snart ska föda, men får inte komma dit förrän det verkligen är dags, de har inte plats för folk i flera dagar.

De har ingen bostad i Umeå, känner inga människor här och har inte råd att bo på hotell.

Någon kontaktar kyrkan, som inte har några lägenheter men vet att det finns en husvagn ledig på Backen, hos romerna. Det är trångt och kallt, men bättre än ingenting.

När det blir dags att föda blir det bråttom, de inte hinner till sjukhuset, barnet föds i husvagnen. Några barn i husvagnarna runtomkring som inte kunnat sova sjunger julsånger, det förstår man fast man inte kan språket. Grannarna hör skriken av smärta och går dit, de hjälper till så gott de kan, med filtar, vatten och mat, men de har inte så mycket att ge, de är också fattiga.

Inte pratar de samma språk heller, men på något sätt så förstår de ändå varandra genom den lilla nyfödda pojken. Han för människorna samman.

Det är ett under att han klarat sig genom alla svårigheter… redan innan han ens var född.

Känns berättelsen bekant? Har du redan läst en liknande? Mycket troligt, men inte i en dagstidning utan i Bibeln. Där kan vi läsa om julens evangelium, ett glädjebudskap som vill skänka hopp. Hoppet om Guds ständiga närvaro i våra liv. Hoppet som för människor samman.

Senast uppdaterad: 15 december 2016

Dela

Therese Hamrén, pedagog Ersbodakyrkan.

Bild: Lina Eriksson

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!