Spira

Krönika: "När startade du ett matlag senast?"

"Ända sedan jag flyttade hemifrån har jag varit med i olika matlag. Delandet av matgemenskap är både roligt och lärorikt." Det skriver Carola Malmehed, diakon i Mariakyrkan.

Kategorier: Krönika 

Ända sedan jag flyttade hemifrån har jag varit med i olika matlag. Delandet av matgemenskap är både roligt och lärorikt. Att få åka hem till någon, se vad de lagat till, äta, umgås och sedan slippa disken är ju helt underbart! När det sedan är min vecka är det faktiskt ganska trevligt att laga mat till några fler när jag ändå är i farten.

Under en period i mitt liv när det inte var särskilt roligt att laga mat startade måndagsfikat. Vi var några vänner som träffades på ett kafé samma tid, varje vecka. Efter ett tag utökades denna skara till vänners vänner och vi visste aldrig vilka som skulle dyka upp. Det blev en enormt spännande och viktig måltidsgemenskap under många år.

I dag är jag med i ett väldigt gammalt matlag som jag inte startat själv. Matlaget började för snart 40 år sedan och jag kom med när jag flyttade in i Trastens radhuslänga. Vi träffas torsdagar under reglerade former med soppa och kaffe och kaka. Vi har även julfest, sommargrillning och surströmmingsskiva där knytkalasprincipen används. Att träffas och äta tillsammans i radhuset är en enorm styrka för sammanhållningen och det är mysigt att gå till ett dukat bord hos någon som väntar på mig.

Det finns så många olika sorters matgemenskaper såsom veckomiddagar, sparkfester, matlagningskurser, knytkalas och det är absolut inte svårt att starta ett matlag. Det är bara att kolla intresset nästa gång du sitter vid fikabordet med dina kollegor eller träffar grannar i lekparken. Fråga ifall någon är sugen på att slippa laga mat en gång i veckan och i stället laga lite extra mat veckan efter. Du ska se att vi är flera som gärna går till ett dukat matbord!

Senast uppdaterad: 7 september 2016

Dela

Carola Malmehed, diakon i Mariakyrkan.

Bild: Lina Eriksson

Tema: Måltiden

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!