Spira

Kyrkan vill samla fler i prideparaden

I pridetåget den 1 oktober deltar Regnbågsgruppen som vanligt under Svenska kyrkans banderoll. Gruppen har peppat i flera månader, bland annat på kyrkans ungdomsgård på Nydala.

Festivalen Umeå Pride infaller i år 29 september-2 oktober. Regnbågsgruppen kommer som tidigare år att delta i pridetåget och ordnar en regnbågsmässa i Umeå stads kyrka. Johan Danielsson, till vardags anställd i Holmsunds församling, är sedan flera år volontär i gruppen.

- Vi vill motarbeta bilden av att kyrkan är något konservativt och visa hbtq-personer att de är lika välkomna till kyrkan som vem som helst. För att samla så många som möjligt under Svenska kyrkans banderoll i tåget ordnade gruppen pridepyssel på ungdomsgården i Kyrkstugan. Under tryckning av t-shirts och scrapbooking pratade de med ungdomarna om pridetåget och hbtq.

- Förhoppningsvis dyker några upp i tåget i sina t-shirts med kärleksbudskap!

Under Pride-helgen håller Regnbågsgruppen en föreläsning för ideella i kyrkan. I våras ordnade de utbildning för kyrkans anställda och i höst besöker de ledarutbildningar för unga. Just utbildning tror Johan är vägen att komma åt det han ser som kyrkans problem - tystnaden.

- Det talas inte om hbtq-frågor vid fikaborden eller i predikningar. Om man vet vad begreppen betyder blir det lättare att prata om dem.

Dela

Under årets Umeå Pride hoppas Svenska kyrkan att ännu fler vill gå under banderollen "Störst av allt är kärleken". Pridefestivalen ordnas den 29 september-2 oktober.

Bild: Yannick Delmart

Regnbågsgruppen

Vill öka medvetenheten om hbtq-frågor (homo- och bisexuella, trans- och queer-

personer).

Ordnar regnbågsmässor, samtalskvällar och deltar i Umeå Pride.

Träffas cirka fyra gånger per termin, leds av studentprästerna och är öppen för alla.

Mer information: Tro, HBTQ och kärlek

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!