Spira

Lisa Tegby hittar Gud gömd bland orden i poesi och skönlitteratur. Sara Lidman är en av många viktiga författare genom hennes oräddhet och blick för det svaga. "Och så var hon så livgivande arg!" säger Lisa Tegby, vid Lidman-citatet i Umeå. Bild: Malin Grönborg

Lisa Tegby: "Vi behöver fler språk för att prata om livet"

Efter 45 år som präst vill Lisa Tegby fortsätta att brottas med tron. Nu genom en ny kultursatsning inom kyrkan.

Det går knappt att föreställa sig en kyrka utan kultur, att tänka bort musiken, textilierna, berättelserna, bilderna och arkitekturen. Lika självklar har kulturen varit för Lisa Tegby sedan uppväxten i Skellefteå på 50- och 60-talet. I barndomshemmet var bokhyllan lika viktig som köksbordet, att gå på teater och konstutställningar lika självklart som att be aftonbön. Kultur, tro och politik hörde ihop.

- Det handlar om att reflektera över hur vi kan hjälpas åt att göra livet så gott som möjligt för så många som möjligt.

HSB-gårdens lekplats har Lisa inga tydliga minnen av, däremot kommer hon ihåg hur kompisgänget satt i timmar vid de små björnstatyerna vid fontänen. Alla hade varsin favorit. Hon minns också de vuxnas diskussioner runt köksbordet om offentliga utsmyckningar och bokbussar till små byar, kultur skulle finnas tillgängligt för alla.

Fortfarande hör kultur till Lisa Tegbys dagliga föda. Under åren som präst, kyrkoherde och offentlig debattör har hon fortsatt att läsa varje dag, gå på teater och vara uppmärksam på mönster och ord som passerar.

- Konst är inte bara tavlor, utan även vackra färger, blombuketter och mönster. Vad man ser har att göra med vad man lärt sig att se, och vad andra uppmuntrar en att se, säger hon och konstaterar att hon inte alls har samma blick för att uppfatta det vackra i ett hockeymål.

Hon ser i stället skönhet i barnens lek, fjällens storlek och dansens rörelse.

- Gud är all skönhets källa och Gud talar genom skönheten, säger hon i en radioandakt från kulturhuvudstadsåret Umeå2014, där Lisa var en av de drivande bakom Svenska kyrkans satsningar.

- Jag blir glad varje gång jag går förbi Umeå stads kyrka och ser att statyn Hoppare sitter kvar, säger hon.

Andra satsningar var musikalen med 300 barn, en nyskriven kyrkopera och videofilmen som projicerades på Ålidhemskyrkans yttervägg.

 

Nu har Lisa lämnat den röda träkyrkan på Ålidhem där hon predikade vid invigningen 1973. Eller lämnat och lämnat. Den ligger tre minuter hemifrån och är fortfarande Lisas hemförsamling, men den första oktober slutade hon som församlingsledare. I stället får kulturfrågorna större utrymme i hennes yrkesliv. För även om hon fyllt 67 år, och jobbat som präst i 45 år, känner hon sig inte mogen att gå i pension. Hon "går ner till 100 procent" och ser fram emot lite mer frihet.

- Präst är jag ju alltid och det är klart att jag vill fortsätta att ha dop, vigslar och begravningar!

Ett år framåt ska hon dock i huvudsak jobba med kultur och teologi för hela Svenska kyrkan i Umeå. Hur kan kyrkan använda kulturen mer och på nya sätt?

- Vi behöver hitta fler språk och hjälpa människor att ta sitt eget språk på allvar.

Kyrkan, i vid bemärkelse, ska vara en plats där det går att möta Gud i dag och där det går att uttrycka både sin klagan och sin glädje. Det kräver ett mångfacetterat språk med många olika uttryckssätt. Själv anar hon ofta Gud i musiken.

- Ibland är det som om Gud som spelar för mig och ropar "Kom! Vila, här finns nåd, här finns kraft."

 

Hon hittar även Gud gömd bland orden i poesi och skönlitteratur. Den ställer både frågor och ger svar. Sara Lidman är en av många viktiga författare genom hennes oräddhet och blick för det svaga.

- Och så var hon så livgivande arg! När hon låg på Axlagården var hon arg över att hon inte skulle hinna stoppa Irakkriget, minns Lisa Tegby. Hon fick oss andra att glöda och komma igång! Desmond Tutu är också sån - väldigt arg och väldigt glad!

Just ärkebiskopen från Sydafrika kanske inte dyker upp på författarsamtal i Umeå, men i Lisas nya uppdrag ingår också att försöka fylla något av tomrummet efter Din boks författaraftnar.

En annan del av projektet är det kommande reformationsjubileet. 2017 är det 500 år sedan munken Martin Luther spikade upp sina teser på en tysk kyrkport och en förnyelse av kyrkan tog fart på allvar.

- Kyrkan behöver ju ständigt förnyas.

Martin Luther använde sin tids kultur, inte minst boktryckarkonsten. Han skrev psalmtexter som folk förstod och upphöjde varje människas vardagsarbete. Visst skrev han en hel del som varken Lisa eller andra teologer står bakom i dag, men som inspiration för förnyelse finns en hel del att ta av.

- Det är spännande att tillsammans få treva sig fram i ett samtal. Det är ett av privilegierna med att vara präst - att få prata om livets viktigaste frågor.

Senast uppdaterad: 28 oktober 2016

Dela

Fin: kultur

Sång, musik, arkitektur och konst kan uttrycka andlighet och belysa existentiella frågor.

Vi ska:

  • öka de kulturella inslagen i kyrkan.
  • använda olika kulturella uttryck för att hjälpa fler att känna igen sig i kyrkans tro.

Läs hela måldokumentet som kallas FIN, församlingsinstruktion, på Svenska kyrkans webbplats.

Kulturtips

Böcker:

"Det finns ju massor, men Västerbottensförfattarna förstås: "Hjortronlandet" av Sara Lidman är en pärla och hela Jernbaneepostet. "Merabs skönhet" av Torgny Lindgren och "Skrivandets sinne" av Elisabeth Rynell. Med anledning av fredsprocessen i Colombia är det ju fantastiskt - och hemskt - att läsa "Även tystnaden har ett slut" av Ingrid Betancourt. Och så ser jag just nu fram emot att läsa Bruce Springsteens självbiografi "Born to run"

Poesi:

"Karin Boye, Ylva Eggehorn, Gustaf Fröding, Lars Björklund, Elisabet Hermodsson... När det gäller poesi ska man bläddra i samlingar med många författare och från olika tider, då kan man fynda. Och glöm för all del inte Britt G Hallqvist, Lennart Hellsing och Tage Danielsson! Och så dikterna och de andra litterära citaten som Ola Nordebo presenterar som helgord på lördagarnas ledarsida i VK - bra kombo med politik och poesi!"

Musik:

"Vilken stad vi lever i med både jazzfestival, kammarmusikfestival, folkmusikfestival och oratorier! Jazz och folkmusik ligger nog etta för mej. 
Konst: Gå runt i kyrkorna och titta på detaljer - det finns massor att upptäcka i varenda kyrka runtom i Sverige och i hela världen. Stjärnorna i taket i Umeå stad, Emils Sandbergs sniderier i Ålidhemskyrkan och Mariakyrkan…gotländska Marior och änglar. Och titta på alla kyrkotextilier med fantastiska vävmönster och symboler - Margit Westin har bidragit med mycket i Västerbotten, men det finns mycket gammalt fint också."

Muséer:

"Vi har fantastiska muséer här i Umeå. Bildmuséet tänker ständigt nytt och Västerbottens museum är en pärla. Jag älskar Tate i London och Moderna i Stockholm. Och Liljevalchs. Millesgården är en så fin museimiljö med både Jesus och Franciskus lite dolda i trädgården mitt ibland alla storslagna skulpturer. Och snart öppnar en Tove Jansson-utställning där. Och så alla inspirerande författarhem man kan besöka runtom i Sverige och i världen! För ett tag sen var jag hos Elin Wägner i Lilla Björka i Småland. Och… man behöver ju aldrig se allt på ett museum, ta bara en bit och inte vara så ambitiös så att man bara blir trött och less!"

Film:

"Han är svår ibland, Ingmar Bergman, men efter att ha varit på Bergman-muséet på Fårö i somras ska jag se om hans filmer. Oj vad han kämpar med livets stora frågor!"

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!