Spira

Den gul-gröna halsduken är självklar när Robert Edlund går på hockeymatch. Bild: Malin Grönborg

Lövensupporter som vill ge ungdomar energi

En supporter. En som stöttar och hejar på. Det är vad Robert Edlund vill vara, både till sitt lag Björklöven och till de ungdomar han träffar i jobbet.

Året är 1993 och Robert Edlund är tio år. Sittande på sin pappas axlar i den fullsatta och jublande isladan på Teg ser han när hockeylaget Björklöven vinner mot Troja-Ljungby och går upp i Elitserien.

- Det är mitt första riktiga hockeyminne. Säkert hade jag varit på match tidigare, men det här var en så viktig match och positiv upplevelse, minns Robert.

Ett par år senare börjar Robert gå på matcher med kompisar, men det är först i gymnasiet som hockeyintresset slår till med full kraft. Han börjar läsa på om laget, lyssna på sportradion och vara en trogen besökare på ståplats H. Än i dag är det på ståplats man hittar Robert när det är match.

- Någon match har jag försökt att sitta, men det är svårt. Jag har ju lärt mig att avkoda spelet från kortsidan, på långsidan ser jag inte spelet på samma sätt, förklarar han.

Att gå på matcherna iklädd sin gröngula halsduk och att hoppa och sjunga med klacken, oavsett om det går bra eller dåligt för laget, är viktigt för honom som supporter.

- Det var en tung period när vi gick ner i division ett, och många kom inte på matcherna, men jag såg till att vara där. Att stötta ger kraft och energi till spelarna, och i motgång blir det ju ännu viktigare.

Robert har svårt för dem som skriker nedsättande saker till spelarna under matchen.

- Ibland har jag flyttat en bit för att komma bort från sådana sura gubbar. Ska du vara en god supporter ska du stötta, att dra ner spelarna tror jag bara tar energi.

Som församlingspedagog i Tegs församling ordnar Robert ungdomskvällar. När de sammanfaller med matchkvällar brukar han dra på sig Löventröjan och visa matchen på tv:n för den som vill se. På tisdagkvällar är det högstadieungdomar som samlas i församlingsgårdens källare för samtal och aktiviteter, på torsdagar är det mer som en ungdomsgård för alla åldrar. Förutom att ha kul ihop med besökarna och snacka och skämta brukar Robert och hans kollegor få ta emot många funderingar under kvällarna - om relationer, utbildning och andra viktiga och svåra val.

- Jobbet handlar mycket om att se och bekräfta, lyssna och stötta, inte komma med färdiga svar utan stödja ungdomarna i deras egna tankar.

Robert kan se likheter mellan det han gör på ståplats H och i församlingsgårdens källare. När han slagit upp ordet "supporter" har han hittat synonymerna "understödjare" och "påhejare".

- Ett ord vi brukar använda oss av i kyrkan för samma sak är "medvandrare". En som ger stöd när det är motgång och när allt flyter på uppmuntrar "det låter bra, fortsätt", det är så jag vill vara. En som ger kraft och energi!

Senast uppdaterad: 28 oktober 2016

Dela

Bli en bra supporter!

  • Var närvarande och på plats!
  • Stötta också i motgång!
  • Fall inte för frestelsen att klaga!
  • Heja på när det går bra!

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!