Spira

"När vi blir genomskinliga"

Ett helgon syns inte i en spegel. Helt enkelt därför att vi tittar på oss själva i just speglar och då ser vi allt annat än det helgonlika.

Kategorier: Krönika 

Men vi kan få syn på ett helgon när vi blickar bakåt mot händelser och handlingar som fått allt större betydelse med tiden. Och vi inser vad en människas insats kan betyda. Den där gången när jag behövde hjälp. Vid det tillfället när allt stod på spel. Eller genom att alltid finnas där.

Vi får syn på helgon i ljuset av deras insatser. Det behöver inte alltid vara stordåd, det stora kan ske i det lilla. Och så är det ofta när vi människor blir genomskinliga så att Gud syns genom oss.

Detta år har innehållit ett par uppmärksammade helgonförklaringar i romersk-katolska kyrkan. I vår svenskkyrkliga tradition utser vi inte officiella helgon, men de finns där ändå i liv och gärning, visar på Gud och räcker till för andra. Att rädda en annan människa är som att rädda hela världen. I detta räddningsarbete, där helgonen går före, är vårt hopp att Kristus går vid vår sida. Det gör att vi kan luta oss mot Gud.

Senast uppdaterad: 28 oktober 2016

Dela

Psalmversen

"De heliga i landet, de lever i ett ljus som genomlyser dem"

Ps 484:1 (Svenska psalmboken)

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!