Spira

Så bryter jag mot spelreglerna

"Jag vill ju gärna följa modet, men inte till vilket pris som helst!" Det skriver Lena Forsberg som valt att avstå alkohol.

Kategorier: Krönika 

Nu när sommaren närmar sig börjar jag fundera över hur klädmodet ser ut i sommar. Jag vill ju gärna följa modet, men inte till vilket pris som helst! Om modet innebär päls från djur eller tyger som är tillverkade genom barnarbete skulle jag inte följa det. Det finns en gräns där man måste kunna avvika från mängden.

I alla sociala gemenskaper finns det spelregler och förväntningar på hur individerna ska agera. De är kulturellt betingade och inte alltid logiska. I vår kultur gäller det i hög grad alkoholens plats. Alkohol orsakar enligt världshälsoorganisationen WHO ett 60-tal olika sjukdomar och är bland annat cancerframkallande. Alkoholen är beroendeframkallande och berusning ligger bakom död, våld, trafikolyckor och fördärvade relationer. Hundratusentals barn i Sverige växer upp i otrygghet på grund av vuxnas alkoholproblem.

Ändå ses ofta vi som inte vill medverka till denna kultur som de som bryter mot spelreglerna.

Jag bestämde mig tidigt i livet att inte vara med att sprida kulturen som orsakar så mycket elände, utan att leva ett alkoholfritt liv. Sedan dess blir jag gång på gång påmind om att min livsstil ses som oförenlig med de flesta andras förväntningar på en konferensmiddag, personalfest eller byafest.

Något traditionellt accepterat berusningsmedel finns i de flesta kulturer. Hos oss fördömer vi ännu cannabis men tillåter alkoholreklam. TV-program och tidningar hjälper till att glorifiera vin- och öldrickandet, och många vill nu briljera med sitt kunnande.

Jag vill inte argumentera på krogen, men har märkt att när jag är snabb att beställa något alkoholfritt, så blir det fler än annars som också gör det. Jag gör det alltså lite lättare för fler att bryta normen!

Senast uppdaterad: 7 september 2016

Dela

Lena Forsberg, förtroendevald i Umeå.

Tema Normer

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!