Spira

Varannan månad ansar Anders Ringnér sitt skägg hos barberare Youssef Ghazi. "Det är himla bekvämt att bli omhändertagen och ompysslad" säger Anders. Bild: Malin Grönborg

Skägg - vad är grejen?

Skägg är mer än hår på hakan. Skägg har också koppling till hobby, kultur och religion. Följ med till en äkta barbershop!

- Mister Anders! Är allt bra med dig?

Under en ström av småprat börjar barberaren Youssef Ghazi blöta och föna stamkunden Anders Ringnérs skägg inför ansning och rakning. Youssef är uppvuxen i en barberarfamilj och har utbildats i både Marocko och Belgien.

- Den bästa utbildningen fick jag hos mina morbröder i Marocko, berättar han.

Youssef konstaterar att den nuvarande skäggtrenden är som störst i Skandinavien, USA och Kanada. För fyra år sedan märkte han att skäggen började ta fart även i Umeå, och bestämde sig för att starta en barber-
shop.

- Jag tycker det är fint med skägg, det är manligt och ger en viss status. Och så är det jätteskönt på vintern, säger Youssef medan han formar Anders skägg med saxen.

- För mig handlar det lite om att jag var för lat för att raka mig och nu tycker jag att jag passar i det. Det får mig att se äldre ut och kanske lite klokare och förståndigare, säger Anders. Och så fyller det en funktion att jag kan sitta och dra i det. Jag har någonstans att göra av händerna.

 

Mer materialsport än i Maracko

De är överens om att ett skägg lätt blir något av ett projekt, en hobby, en materialsport med mängder av produkter.

- Kanske kan trenden vara kopplad till att det är okej för killar att måna mer om sitt utseende, funderar Anders, men påpekar att det ändå verkar finnas någon ängslighet som gör att produkterna måste dofta och se väldigt "grabbiga" ut.

I Marocko finns inte samma utbud av produkter, berättar Youssef, men däremot mängder av barberare, och de allra flesta män bär skägg. Det vanligaste är korta och välansade skägg, inte långa som i Skandinavien.

- Däremot finns det en del äldre män som har längre skägg av religiösa skäl, säger Youssef och berättar att det inom islam är tradition att odla skägget och raka mustaschen.

Att koppla samman skägg och religion är inte unikt för islam. Framför allt har skägget använts i religioner för att skilja utövare från varandra. Inom judendomen fick männen inte kapa sina skägg med kniv, kanske ett sätt att ta avstånd från så kallade avgudadyrkare som rakade sina huvuden. Profeten Muhammed uppmanade sina följare att låta skägget växa men klippa mustaschen, för att distansera sig från zoroastrismen och dess präster med långa mustascher. På samma sätt valde katolska präster under medeltiden att raka sig för att skilja sig från de skäggiga muslimerna som härskade på Iberiska halvön och från de skäggiga grekisk-ortodoxa prästerna. Katolska och ortodoxa präster har för övrigt varit skäggiga och rakade om vartannat genom historien - för att markera distansen till varandra. I den religiösa skäggtraditionen har det också funnits en viss konservatism. På 1700-talet uppstod ett rakat mode i Sverige, men biskoparna uppmanade prästerna att behålla sina skägg. Att raka sig var "ett andligt horeri". Men när skäggen gjorde återtåg hundra år senare var prästerna motståndare även till det.

 

Nickar åt andra skäggprydda män

I barbershopen har Youssef tagit fram den vassa rakkniven och lagt den mot Anders hals.

- Nu vilar mitt liv i Youssefs händer, konstaterar Anders.

- Ja, man ska nog inte kolla på Sweeney Todd och sen komma hit, säger Youssef med ett skratt och syftar på den påhittade brittiske barberaren och seriemördaren som skildrats i musikal och på film.

På en direkt fråga svarar båda att ingen av dem har valt att bära skägg för att distansera sig från någon annan grupp, i alla fall inte medvetet.

- Det är intressant med all symbolik kring skägg, alltifrån ålderdom till hipsters till terrorism. Kanske kan skäggen nu symbolisera så mycket att de tappat sin betydelse, säger Anders.

Youssef berättar att han funderade lite på hur han skulle bli bemött när han flög från Sverige till Marocko i samband med terrordåden i Paris förra året. Men han stötte inte på några problem.

- Men du har ju snarast ett 1800-talsskägg, säger Anders.

- Ja, om jag hade haft rakad mustasch i stället för tvinnad hade jag kanske väckt ett annat intresse, säger Youssef.

Anders och Youssef upplever att skägg kan skapa en form av gemenskap, genom att man kan nicka åt andra skäggprydda män och säga att de har fint skägg.

- Det blir lättare att ge komplimanger till någon av samma kön, tycker Youssef.

Efter balsam och citrondoftande vax är skäggansningen över för denna gång. Youssef berättar att han inte tror att skäggtrenden är kortlivad, utan något som blir kvar. Anders håller med.

- Ja, jag har i alla fall svårt att se att jag inte skulle ha kvar mitt skägg. Även om jag bara haft stort skägg i ett och ett halvt år har jag inkorporerat det totalt.

Senast uppdaterad: 8 september 2016

Dela

Skägg har blivit en hobby. Det märks inte minst på alla produkter och prylar.

Bild: Malin Grönborg

Anders Ringnér var för lat för att raka sig. Nu trivs han i sitt långa skägg.

Bild: Malin Grönborg

Barberare Youssef Ghazi är uppvuxen i en barberarfamilj och har utbildats i både Marocko och Belgien.

Bild: Malin Grönborg

Tema: Skägg

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!