Spira

Släpp taget om dagen

Slå av mobilen och lägg tio minuter på att avrunda dagen. Resultatet kan bli frid och tydligare rytm mellan vila och aktivitet.

- Poängen är att släcka lampan. Den här lampan, säger Inger Boman och pekar mot huvudet. Inger är präst och andlig vägledare i Umeå. Själv avslutar hon och maken vanligtvis kvällen i ett par fåtöljer i vardagsrummet. De summerar dagen och ber.

I en tid när såväl underhållning som jobbmejl bara är ett skärmsvep bort kan behovet av att markera övergången från aktivitet till vila vara viktigare än tidigare.

- Vi behöver vanor som hjälper oss. Jag skulle till exempel aldrig komma ihåg att ta min medicin om jag inte tog den varje dag vid frukosten.

En övning som Inger använt både privat och under retreater är Reflektion över dagen. Den går ut på att låta dagen spelas upp igen under "kärleksfull uppmärksamhet". Vad har varit gott, vad har varit svårt? Övningen används också som ett sätt att upptäcka på vilka sätt Gud mött en under dagen.

- Det handlar inte om att prestera inför Gud, utan jag påminns om att det finns en frid som "inte världen kan ge". Det finns något befriande i att berätta allt för Gud och tro att det är i gott förvar.

 

Öva sig att dö?

Tio minuter i tystnad varje kväll låter inte mycket, men som alla nya vanor kan det vara svårt att få till. Själv tycker Inger att övningen är svår att göra i sängen, hon behöver sitta ner och sluta ögonen.

Om man är stressad över morgondagen tipsar Inger om att skriva en lista över allt som ska göras och ta med den i aftonbönen. Då är det lättare att släppa tankarna på det.

Enligt gammal kristen tradition är att somna på kvällen ett sätt att öva sig i att släppa kontrollen och överlämna sig till Gud. En övning i att dö, om man så vill. För Inger är det inte någon särskilt dramatisk tanke.

- Kanske är jag präglad av att ha levt nära döden så mycket genom mitt jobb. Och säkert är det åldern. Som nybliven mamma hade jag en väldig dödsångest. Nu har jag det viktigaste i mitt liv bakom mig, säger Inger Boman.

Senast uppdaterad: 7 september 2016

Dela

Bild: Kristina Alfonsdotter

Reflektion över dagen

  • Be en kort bön. Till exempel: ˝Gud, hjälp mig att förstå detta förvirrade virrvarr.˝
  • Ta några minuter och se tillbaka på dagen. Gå igenom timme för timme, plats för plats, människa för människa.
  • Var uppmärksam på vilka känslor som väcks, både positiva och negativa.
  • Tacka för det som varit bra. Överlämna det som varit svårt.
  • Be en bön. Till exempel någon av de här intill.

 

Källa: Ignatiansk tradition och "Bönboken tradition och liv".

Böner

I dina
händer
Herre Gud lämnar jag nu min ande.

 

Gud,
inför natten lämnar jag dagen som varit i ditt minne, glöm det som inte är minne värt.

(Martin Lönnebo)

Tema Natten

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!