Spira

Smaka och lukta på julens budskap

Julen är en högtid med traditioner som påverkar alla sinnen. Var lite extra observant på vad du upplever med smak, syn, hörsel, känsel och doft.

Kategorier: Andlig friskvård 

Den kan vara lätt att missa bland allt glitter, paketpapper och saker som ska fixas inför julen. I kristen tradition står den ändå där i centrum - julkrubban med det lilla nyfödda barnet. Berättelsen om när Gud blir människa berör alla sinnen. Kanske hör Jesus Maria nynna på en vaggvisa och känner lukten och värmen av djuren i närheten.

Gud blir en människa med fem sinnen. Så var lite extra uppmärksam på vad du ser, hör, luktar, känner och smakar. Då blir julen en helg för alla sinnen som påminner om både det mänskliga och heliga.

Se!

Lägg märke till alla detaljerna i en julkrubba. I Västerslättskyrkan är hela altartavlan en julkrubba. På julafton inbjuder de flesta kyrkor i Umeå till samlingar med julkrubbor i olika storlek och form.

Lukta!

Dra ett extra djupt andetag när du känner pepparkakor eller andra goda juldofter. Stanna till och tacka för det goda som du får. Du kan också tända rökelse och låta doften bli tecken på din bön.

Lyssna!

Sök upp närmaste kyrka och gå på en julkonsert. Slut ögonen och låt dig dras med in i musiken och texterna. På sidan 30 finns kyrkornas konserter. Du kan också slå på radion, midnattsmässan på julafton sänds från Backens kyrka.

Smaka!

Glöm inte att känna hur maten och godsakerna smakar. Stilla dig inför varje måltid med ett medvetet andetag och en kort bön, som: "Tack för allt gott du mig ständigt ger." Låt första tuggan ta lite extra tid.

Känn!

Lägg handen på hjärtat och känn livet pulsera inom dig. Om du vill, be med Martin Lönnebos ord: "Mitt hjärta är en tom krubba, kom!"

Senast uppdaterad: 15 december 2016

Dela

Bild: Anna Karlsson

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!