Spira

Kyrkanställda får en förhandstitt på sina ”nya” lokaler på Backen. Snickerierna i glasverandan är anpassade efter originalfönstren som hittades i ett förråd, berättar Gustav Eriksson. Bild: Lina Eriksson

Snart öppnar prästgården på Backen

För sex år sedan stängdes församlingsgården på Backen. Snart flyttar verksamheten in i renoverade prästgården från 1790, ett av Umeås äldsta hus.

- Det är som en dröm! Och då har jag ändå inte varit med på hela resan, säger Eva Branzell, församlingsledare, när hon går runt med arbetslaget i det pågående renoveringsprojektet.

I februari flyttar Umeå landsförsamling in efter att ha varit utan församlingsgård i sex år och haft kontor i tillfälliga lokaler. På övervåningen blir det kontorsarbetsplatser och på bottenplan lokaler för barngrupper och andra träffar.

ar1605b_prastgarden (1 av 4)

Utvändigt återställs fasaden som den såg ut 1901. Trätaket ska tjäras och huset målas i en varm, gul färg. På baksidan byggs en glasveranda utifrån gamla fotografier.

Invändigt möts gammalt och nytt. Husets gamla rumsindelning har återskapats, 35 gamla dörrar har återanvänts och tapetrester har inspirerat tapet- och färgval.

ar1605b_prastgarden (4 av 4)

- Det finns en väldig omsorg om detaljerna, men målet har inte varit att återskapa en viss tidsepok invändigt, utan att skapa ett modernt fungerande hus, säger Gustav Eriksson, fastighetschef Svenska kyrkan i Umeå.

Ett tiotal hantverkare har arbetat med bygget sedan i juni.

- Det innebär mycket problemlösningar för alla arbetsgrupper. Det gillar alla på det här bygget, säger Jonathan Rödén, arbetsledare på Selbergs Entreprenad.

För församlingens verksamhet byggs även en ny, låg paviljong med bland annat en samlingssal. En långsiktig ambition är att även se över utemiljön och skapa en anslutningsväg längs slänten ner till kyrkan.

ar1605b_prastgarden (3 av 4)

Senast uppdaterad: 27 oktober 2016

Dela

Församlingsgård på Backen

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!