Spira

- Tiden på natten är ingen tid jag vill slå ihjäl eller fördriva, säger Bo Glas som sitter uppe ungefär en timme per natt. Bild: Lina Eriksson

Sömnlöshet blev egentid

Förut var de sömnlösa timmarna mitt i natten pest. Nu vill Bo Glas absolut inte vara utan sin vakna stund.

Någon gång mellan klockan ett och fem på natten vaknar Bo Glas. Han går upp och sätter sig i en av fåtöljerna i vardagsrummet medan katten sover i den andra. I ungefär en timme läser han, pratar med Gud eller bara sitter tyst och reflekterar.

- Det är min egentid. Jag vill inte vara utan den stunden, berättar han.

När de vakna perioderna började för många år sedan var känslan en helt annan. Livet i familjen var stressigt och Bo var rejält uppe i varv. Även om han somnade "på väg ner mot kudden" vaknade han vid tre-fyra-
tiden av att tankarna jagade varandra. Han kunde ligga vaken i timmar.

- Den tiden på dygnet är tankarna inte rediga. I synnerhet inte om man ligger kvar i sängen och rör sig i gränslandet mellan sömn och vakenhet.

I stället för att ligga kvar, stressad över att han borde sova, bestämde Bo sig till slut för att stiga upp.

- Jag började prata med Gud och beklagade mig över hur bedrövliga saker var och hur jag mådde, berättar han.

 

Vill inte surfa eller se film

Så småningom avtog behovet av att beklaga sig, men Bo är mån om att inte censurera sina tankar eller känslor så nattstunden är fortfarande ett tillfälle att lägga av det som bekymrar och stressar. Numera kan saker och tankar dessutom få andra, mer rimliga, proportioner på natten. Tankarna är inte lika splittrade och det är lättare att hålla fokus tack vare lugnet och avsaknaden av ljud. Att surfa på telefonen eller se en film är inget som lockar Bo.

- Tiden på natten är ingen tid jag vill slå ihjäl eller fördriva. Jag vill vara med mig själv och med Gud, säger han och hejdar sig sedan lite: Det låter ju väldigt fromt. Jag är inte alls särskilt from och jag tänker att Gud är mycket mindre from än vi. Människan har en tendens att dela upp livet men Gud är hela tiden större.

Som sällskap under nätterna har Bo ofta en bok. Särskilt viktig har "Väven" av Martin Lönnebo varit.

- Varje kapitel får ta ett par veckor så Väven tog mig ett och ett halvt år att läsa första gången, berättar Bo. Jag tror på små förändringar, när det gäller både egen utveckling och relationer. Mycket som är viktigt sker långsamt - såväl bra som dåliga saker.

Han är inte längre stressad över att veta att han kommer att vara vaken en timme under natten, utan har accepterat vakenheten.

- Jag har lärt mig att stressen över att inte kunna sova är destruktiv i sig. Eftersom jag vet att jag kommer att vakna är min ambition att komma i säng vid 22-tiden.

Senast uppdaterad: 7 september 2016

Dela

Nattlig läsning

"Väven" av Martin Lönnebo

Andliga övningar för varje vecka under året. De bygger på ett mönster för mognad som finns i den kristna traditionen.

 

"Kännetecken - att söka Guds närvaro i en splittrad tid" av Magnus Malm

Är det möjligt att behålla kontakten med Gud i ett splittrat vardagsliv? Hur ber man när själen känns som ett kaotiskt internetflimmer?

Tema Natten

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!