Spira

Testa andligt gym från 1500-talet

Ignatius av Loyola var riddare för 500 år sedan. I dag används hans andliga övningar kanske flitigare än någonsin.

Kategorier: Andlig friskvård 

Sårad av en kanonkula hamnade adelsmannen Ignatius av Loyola länge i sjuksäng. I brist på riddarromaner fascinerades han av berättelserna om Jesus och helgonen och levde efter sitt tillfrisknande som andlig vägledare.

Precis som han var van att träna fysiskt bestämde han sig för att träna det andliga livet: medvetet och regelbundet. De pedagogiska övningarna som retreat, vägledning och tillbakablick över dagen kallas ignatiansk andlighet och har blivit populära i Sverige på senare år. Det handlar mycket om att få syn på att Gud redan finns med i vardagen.

 

Andlig läsning

Lectio divina är ett meditativt sätt att läsa Bibeln själv eller i grupp. Läs texten tre gånger och notera vilka ord som fastnar. Läs tre gånger till och fråga vad som berör dig. Läs igen och känn om du får någon inbjudan eller utmaning.

 

Återblick över dagen

Avsätt en stund på kvällen och se tillbaka på dagen. En sådan tillbakablick inför Gud blir som en bön. Du blir uppmärksam på det som är positivt och det svåra kan få rätt proportioner. Tacka och be om det du längtar efter.

 

Retreat

Ta ett steg åt sidan under en kväll, dag eller helg för att få perspektiv på dig själv och ditt liv. Förutom tystnad och egen reflektion innehåller retreater oftast mässor, meditation, andakter och måltider.

 

Andlig vägledning

Utgångspunkten är att Gud verkar i människors liv men att det kan vara bra att samtala med någon för att se och förstå det. Vägledaren hjälper till att lyssna in vad Gud säger och är en medvandrare.

 

Tala vänskapligt...

Var med i en samtalsgrupp. I Ålidhemskyrkan finns exempelvis en grupp med ledorden "Tala vänskapligt om gudomliga ting". Utifrån både Bibeln och vardagen förs samtal om tro och liv. Kvällarna varvar övningar, reflektion och delande.

Senast uppdaterad: 7 september 2016

Dela

Bild: Anna Karlsson

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!