Spira

Bild: Alexandra Andersson Ellis

Umeå by night - Martin jobbar när andra sover

I 17 år har Martin Lundström tagit cykeln för att dela ut tidningar till sovande umebor. Nätterna ger honom tid att fundera.

Det är kolsvart natt utanför Tegs församlingsgård när Martin Lundström kommer cyklande vid tvåtiden för att hämta sina tidningsbuntar. Eftersom tidningarna är sena ringer han för att kolla vad som hänt.

- De är precis lastade och på väg, säger han och hoppas att transporten inte dröjer för länge så att han blir sen med utdelandet.

Martin har jobbat som tidningsbud i sjutton år och konstaterar att det inte är så många av hans kollegor som använder cykel  längre, eftersom distrikten blivit större. Martin gillar att cykla och vädret är ingenting som bekymrar honom. Blötsnö är värst, men det gäller bara att ha rätt kläder.

- På ett år kan det bli runt tusen mil på cykel. Jag brukar cykla på semestern också, berättar han. Jag tänker att då gäller det att plåga sig så pass att det blir en lättnad att börja jobba igen!

Tänker gör Martin mycket och natten är ett bra tillfälle för funderingar med den stillhet, tystnad och lugn som råder. Han målar upp bilden av sitt hjärtas vardagsrum med en fåtölj och ett bord med en skål fylld med tankekarameller.

- Karamellerna bara dyker upp. De är hårda så jag kan suga på dem ett litet tag och riktigt fundera på innehållet.

Så kommer äntligen tidningarna som Martin och hans kollega ska dela ut den här natten.

- Vi blev lite sena, men det är av en bra anledning, säger Olof Nylund, som lastar ur med ett brett leende. Jag fick rycka in för den ordinarie som är på BB och får barn!

Olof kör snabbt vidare och Martin packar sina cykelväskor så fulla som det bara går och trampar iväg på sin första vända bland bostadshus och företag. Han bär reflexväst, men Martin är absolut inte mörkrädd.

- Det finns ingenting att vara rädd för. Jag vet att det finns de som blir nervösa av uteliggare och jag förstår inte riktigt varför. Ibland kan jag träffa på någon person som det är bäst att undvika, men då cyklar jag bara en annan väg.

 

Lägger sig klockan 18

Martin tycker att det jobbigaste med att vara tidningsbud är att det kan vara socialt pressande. Det finns saker han saknar att kunna gå på, eftersom han måste i säng så tidigt, helst redan kl 18. Han är till exempel engagerad i Tegs församlingsråd och vill vara med på sammanträdena som oftast är på kvällstid.

Gudstron är något han har med sig sedan han var barn, men han förklarade tidigt för sina föräldrar att han var tvungen att börja tro själv och inte bara för att de gjorde det. Det är också om Gud och tro som många av tankekaramellerna handlar.

- Alla har en relation till Gud, men det har gått troll i ordet gud, menar han och slår fast att tro inte är någon privatsak. Den finns visserligen inom oss, men den ska och måste verka utåt.

Martin har fått ihop en fil. mag. med inriktning mot religionsvetenskap trots att han aldrig gick i gymnasiet efter högstadiet. Han var skoltrött och har dyslexi som gjorde det extra jobbigt att plugga.

- Nu har jag intyg på det och därför rätt till talböcker om jag vill studera, berättar han. Det är en god hjälp, men jag måste läsa och lyssna till allt fler gånger än andra för att det ska fastna ordentligt.

 

"Allt är som ett cykelhjul"

Martin har cyklat en vända och kommer tillbaka till baksidan av Tegs kyrka för att hämta en ny laddning tidningar till nästa runda och det blir tydligt att många av hans tankar föds under arbetets gång.

- Allt är som ett cykelhjul där ekrarna är våra olika livsöden, säger han och lastar på det sista. Ekrarna måste gå i kors i hjulet för att kunna driva cykeln framåt, ju fler kors desto bättre bär det.

Så trampar han iväg igen i natten och har drygt två timmars jobb kvar innan han far hem, äter frukost, läser tidningen och lägger sig att sova en stund.

Senast uppdaterad: 7 september 2016

Dela

Det blir i snitt en dryg mil på cykel varje natt för Martin Lundström.

Bild: Alexandra Andersson Ellis

Vid ett-tiden på natten vaknar Martin Lundström för att gå till jobbet. Senast kl 6.00 ska tidningarna vara hos prenumeranterna. Efter jobbet sover han en till två timmar för att få ihop sina sju, åtta timmars sömn per dygn.

Bild: Alexandra Andersson Ellis

Martin Lundström får mycket tid att fundera på nätterna när han delar ut tidningen.

Bild: Alexandra Andersson Ellis

Natten

Vid skymningen, när solen sjunker nedanför horisonten, övergår dagen i natt.  Här i norr är skymningen längre än närmare ekvatorn. Stunden kan också kallas blå timmen.

Spöktimmen, timmen efter midnatt, sägs vara en tid för spöken och gengångare, men hela natten är i folktron förknippad med övernaturliga väsen.

Vargtimmen kallas tiden mellan kl 3 och 5, när kroppens aktivitet är som lägst och ångest och oro kan härja.

Ottan inträffar när natten börjar övergå i morgon. Under medeltiden hölls då dagens första bön, och uttrycket lever kvar i julotta.

I gryningen går solen upp och natten är över. Förr i världen var det viktigt att stiga upp då för att utnyttja alla dygnets ljusa timmar.

Tema Natten

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!