Spira

Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik vid Umeå universitet. Bild: Anna-Karin Drugge

Yngve Gustafson: Viktigt på riktigt

Yngve Gustafson är aktuell i tv-programmet "Sveriges bästa hemtjänst" från Vännäs.

Kategorier: Viktigt på riktigt 

"Min fru, som jag firar 40-årig bröllopsdag med nästa år, barn och barnbarn betyder mycket för mig. En av mina söner har byggt om vårt hus till ett generationsboende, så nu bor vi tre generationer tillsammans.

Mina föräldrar jobbade mycket när jag var barn så för mig blev mormor en viktig person. Hon var en from och gudfruktig kvinna och många av hennes värderingar lever kvar i mig. Känslan för vad som är rätt och fel och tanken att man alltid ska göra rätt för sig.

Det jag fick både från mormor och min far är nog engagemanget. Det där som gör att jag inte kan låta bli att bry mig när något är fel. Pappa var mot nazisterna under andra världskriget och aktiv inom naturvården. För mig är det situationen för de äldre i Sverige som engagerar. När vi blir gamla verkar vi inte ha något värde längre och det finns så många fattigpensionärer som inte har råd att betala för hjälp och vård.

Jag reser mycket för att föreläsa om de här frågorna, så när jag kommer hem är det viktigt att hitta den inre harmonin. Då tar jag hundarna på en promenad, gärna i Grössjöns naturreservat. Jag skulle önska att jag hade mer tid för ett aktivt gudstjänstliv, men fågelliv och årstidsväxlingar kan också få mig att varva ner. Då reflekterar jag över andra värden i livet."

 

Yngve Gustafson, professor i geriatrik Umeå, är aktuell i tv-programmet "Sveriges bästa hemtjänst" från Vännäs.

Senast uppdaterad: 28 oktober 2016

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!