Spira

”Den har följt mig och ständigt dykt upp som en ahaupplevelse”

"Människan är en berättelse", heter en bok av psykoanalytikern Clarence Crafoord, som jag läste för längesen.

Kategorier: Lisas bokspalt 

Jag minns inte så mycket av bokens innehåll, men får lust att läsa om den när jag tittar på kapitelrubrikerna: Kroppens berättelse, Benämnandets kraft... Ibland kan det räcka med rubriker för att man ska börja fundera och fantisera.

Och bokens titel: Människan är en berättelse! Den har följt mig genom åren och ständigt dykt upp som en ahaupplevelse och ett utropstecken i möten av alla möjliga slag. Så är det verkligen. Vi är var sin spännande berättelse. Alla dessa sorger och glädjeämnen; sveken, misstagen och det osannolika modet - så många berättelser, värda att lyssna till, som vi ständigt har omkring oss.

Många författare är bra på att skriva fram människors berättelser. En som gjort det i många böcker och nu gör det igen, enkelt, varmt och respektfullt, är Anita Salomonsson. Den här gången skriver hon om Ängeln i posthuset. Ängeln är Elin Wiktoria Karlsson, författarens moster, hon som föddes nästan moderlös och hade ett skratt som var som gråt, eller var det tvärtom? Hon som ibland önskade att hon kommit sig iväg - åtminstone ner till stan! - men blev kvar på postmästarstolen i Hjoggböle. Vad skulle hon annat göra när pappa som börjat lära upp henne plötsligt bara dog? Välbeställd och självständig blir hon för sin tid och sin by. Men ensamheten rider henne på nätterna ibland. Och den där kärlekshistorien i hennes ungdom... Hon kan inte låta bli att tänka den där syndfulla, nästan hädiska tanken ibland: Om jag åtminstone blivit med barn. I svaga stunder avundas hon. Men hon ler ljust och änglalikt bakom postskranket, det som är både hennes ära och skydd i livet.

Det är med detaljer och små, målande ord hon skriver, Anita Salomonsson. Om kaffepannor och medikamenter, om poststämplar och snörstumpar. I detaljerna förmedlar hon plikter och drömmar och fantastiska människoberättelser.

Och så har det kommit en ny bok om Martin Luther. För den som vill veta mer om Luther, som undrar, gillar eller är arg på honom har Karin Johannesson skrivit kunnigt och lättläst i Reformation i fem rum. Vi kan gå in i väntrummet, kyrkorummet eller vardagsrummet och fundera på hur tro och liv hör ihop och hur Luther påverkat oss. Det är riktigt, riktigt bra.

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Lisa Tegby, präst och bokslukare.

Bild: Malin Grönborg

Natur & kultur (ny utgåva 2005)

Norstedts 2017

Verbum förlag

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!