Spira

Tre läsvärda böcker av Amos Oz: "Hur man botar en fanatiker", "En berättelse om kärlek och mörker", "Judas". Bild: A A

”Den lilla boken är en pärla som borde läsas av alla! ”

Den judiske författaren Amos Oz har länge funnits med i spekulationerna kring Nobelpriset. Och sedan jag började läsa hans böcker hoppas jag verkligen på honom.

Kategorier: Lisas bokspalt 

Han är redan läst och uppmärksammad över hela världen, men han är värd att läsas av ännu fler. Hans språk, berättelser och tankar förtjänar i högsta grad världens finaste litteraturpris.

Dessutom är han inte svår att läsa. Nog har jag stött på sådana bland nobelpristagarna, men det gäller sannerligen inte alla och definitivt inte Amos Oz.

Den bok som fick mig att fastna för hans skrivande är den självbiografiska En berättelse om kärlek och mörker. I flera böcker skriver Amos Oz om sin uppväxt i Israel, om familjeliv och traditioner i detta märkliga samhälle, om att leva med ett ständigt hot om våld och med hoppet om fred och försoning. Den här boken cirklar kring hans mammas självmord när Amos var tolv år, men den rymmer så mycket mer av vardag, politik, passion och frågor, både ur ett barns och ur den vuxnes utgångspunkt.

Nyss kom romanen Judas på svenska. Med utgångspunkt från studenten Shmuel Ash som avbryter framgångsrika studier kring Jesus och judendomen vävs frågor om svek, tro och kärlek in i en berättelse om tre människor som delar sitt liv i ett hus på en bakgata i Jerusalem. Judas är för Shmuel inte en förrädare utan Jesus mest hängivne lärjunge som trodde mer på Jesus än Jesus själv. Men Judas vill ha snabba, enkla lösningar. Han är en fanatiker och fanatism leder aldrig rätt. Judas är en spännande bok om vardagsliv som är svår att lägga ifrån sig.

Amos Oz är aktiv i den israeliska fredsrörelsen. Frågan om fred och rättvisa mellan israeler och palestinier finns med i flera av hans böcker. Han tror på en tvåstatslösning "i denna konflikt mellan två offer" och är besatt av kompromissens möjligheter. Som barn i Jerusalem på 40-talet blev han expert på jämförande fanatism, berättar Amos Oz i den lilla boken Hur man botar en fanatiker. Den är en pärla som borde läsas av alla! Att lära sig kompromissens konst - att kunna mötas på mitten utan att någon ska kapitulera - är något som skulle göra livet bättre i oändligt många sammanhang.

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Lisa Tegby. Präst och bokslukare.

Bild: Malin Grönborg

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!