Spira

”Efter bokmässan har jag en lång lista på böcker att läsa”

Det är roligt och stimulerande, tankeväckande och utmanande att vandra omkring i den stora bokbubblan på Svenska Mässan i Göteborg i några dagar. Så många spännande tankar det finns och så mycket att reflektera över!

Kategorier: Lisas bokspalt 

I år fanns nazistiska Nya Tider med på Bokmässan. Jag förstår inte varför. De vill ha fria ord för sig själva men inte för andra. På mässan märktes de knappast. En sorts viktig uppmärksamhet fick de förstås. Det var att värnandet om det fria ordet lyftes och att ord och tankar mot nazismen lästes.

Min starkaste upplevelse hade jag utanför domkyrkan, dagen då nazisterna hade sin bedrövliga demonstration genom Göteborg. Där läste författare texter av några av dem som kämpat före oss och från några som i detta nu vet mer än många av oss vilket pris man kan behöva betala för att leva i kampen för rättvisa och solidaritet. Nu vill jag läsa Martin Luther Kings självbiografi och Dietrich Bonhoeffers "Motstånd och underkastelse" igen! Jag vill leta fram Sebastian Haffners "En tysk mans historia".

Jag gick från Domkyrkoplan med förnyad insikt om hur mycket kraft vi ändå har tillsammans och vilket stort hopp vi delar. Och hur viktigt det är att inte tiga!

Efter bokmässan har jag nu en lång lista på böcker som jag ser fram emot att läsa.Här är några av dessa:

"Nya Norrland", en seriebok av Mats Jonsson om utflyttning, Norrlandsförakt, skam, hemlängtan och glesbygdspolitik.

"1968" av Jan Guillou, om det där omvälvande året. I ett av bokmässans samtal sade författaren ungefär: "Men blev vi inte lurade till att kalla oss kommunister då vi ifrågasatte bomber, fascism och förtryck? Sånt borde väl varje vettig människa ifrågasätta. Vi hade bara kunna säga att vi protesterade för att vi var kristna."

"Ingrid le Roux: Biografi" av Lisbeth Gustafsson. Desmond Tutu kallar Ingrid le Roux för Sveriges gåva till Sydafrika, denna läkare och aktivist som byggt upp ett stort hälsoprojekt för kvinnor i flera av Sydafrikas kåkstäder.

Den yttersta lyckans mysterium av Arundahti Roy. En roman om kärlek och kärlekens pris av denna indiska kraftkvinna som både skriver romaner och engagerar sig mot kärnkraft och orättvisor.

En bra början på årets bokhöst alltså!

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Lisa Tegby, präst och bokslukare

Bild: A A

Läst

ar1705c_lästNya
Norrland

en seriebok av Mats Jonsson

 

 

 

 

 

ar1705d_lästDen yttersta
lyckans mysterium

av
Arundahti Roy

 

 

 

 

 

ar1705e_lästBiografi

Ingrid le Roux:

 

 

 

 

 

 

 

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!