Spira

”Hur ska jag fixa Beach 2017”?

”Jag älskar sol och bad men undviker ändå stranden. Jag passar inte in i skönhetsnormen och gillar inte att visa mig i badkläder.”

Kategorier: Dilemmat 

Emma Örnberg, musiker och instagrammare

"Omge dig med intryck som inte trycker ner dig, utan bygger upp dig! Själv följer jag många inspirerande instagramkonton, till exempel @stinawollter, @apansattigranen och
@kobranhuggertill. Det sista har nog betytt allra mest för att vända mitt fokus från min kropp som något andra ska bedöma till något jag ska använda för att leva livet och må bra!

Jag är själv inte alltid bekväm med att visa mig i badkläder men tänker numera att alla kroppar har rätt att bada och ha kul! Jag ser det också som en solidaritetshandling. Ju fler vi är som visar hur olika vi faktiskt ser ut, desto mer kan normen förändras. Kanske låter det väl enkelt, och vissa dagar är det verkligen svårt.

För mig har det hjälpt att fokusera på kroppens funktion, vad den faktiskt kan göra och mår bra av. Dans är jätteviktigt för mig och en väg till att tycka mer om min kropp. Har jag en dålig kroppsdag hjälper det nästan alltid att slå på en bra låt och röra på mig till musiken."

 

Adam Lundberg, ungdomsledare i Umeå stadsförsamling

"Jag förstår din frustration! Vi lever i ett samhälle med sjuka normer och helst vill jag bara säga att du ska skita i dem! Men det är förstås lättare sagt än gjort. Kanske kan du se till att ha med dig människor som du mår bra av? I en trygg grupp är det lättare att strunta i vad andra kan tycka.

Som ledare för ungdomar får jag ofta prata om de här frågorna. Jag försöker lyssna och peppa dem till att inte hämmas. Det är hemskt om det hindrar en från att göra saker! Som ung förändras man mycket och försöker hitta sin identitet, även den kroppsliga. Det kan skapa mycket osäkerhet. Det finns också en press att prestera och utvecklas på alla områden, som gör att man hela tiden riskerar att känna sig missnöjd med sig själv. Att kroppen är i fokus på sociala medier och i reklam påverkar förstås. Samtidigt har det kommit en jätteviktig motrörelse på instagram med människor som vill ge en annan syn på kroppen. Jag hoppas att det kan påverka i längden!"

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Emma Örnberg, musiker och instagrammare.

Bild: Privat -

Adam Lundberg, ungdomsledare i Umeå stadsförsamling.

Bild: Lina Eriksson

Tips inför Beach 2017

  • Omge dig med människor som du mår bra av!
  • Följ profiler i sociala medier som inspirerar och bygger upp!
  • Fokusera på vad kroppen kan och mår bra av!
  • Dansa!

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!