Spira

Verbum förlag 2017 - Veyler forlag 2015 - Veyler forlag 2015 Bild: A A

”Jag har äntligen läst Barack Obamas favoritförfattare”

Inte för att den handlar om glädje ...

Kategorier: Lisas bokspalt 

"Min nya bok heter Grundglädjen", säger gamle biskopen Martin Lönnebo."Inte för att den handlar bara om glädje. Men glädje är ett fint ord. Och grundglädje kanske är en källa som ger liv även när det är torka och blåst." Det är typiskt Martin Lönnebo, denne underfundige predikant och konstnär med sin västerbottniska småbrukarsjäl väl igenkännlig mitt i biskopsståten.

Sedan han gick i pension för 22 år sedan har han bott i ett radhus i Linköping. Där har han odlat sin trädgård, målat ikoner och formulerat sina tankar. Nu, när han flyttar, kommer bilder från hans trädgård tillsammans med gamla och nya texter ut i en liten bok. Det finns mycket glädje och trygg tro i boken. Men där finns också livets sorger och kamp, både från Martins eget liv och från världens vånda. Även när han skriver om ett liv som är rätt annorlunda än mitt så är det mig det handlar om.

Och så har jag äntligen läst Barack Obamas favoritförfattare Marilynne Robinson. Jag förstår varför Obama i olika viktiga sammanhang citerat henne. Men det var egentligen den nya ledamoten i Svenska Akademin, Jayne Svennungsson, som fick igång mig. Hon har skrivit och föreläst om Marilynne Robinson, som så tydligt visar att poesi, teologi och filosofi hör ihop.

Romanen "Gilead" är ett långt brev som den gamle prästen John Ames skriver till sin ålderdoms glädje, sin sjuårige son. Han vill berätta om allt som han skulle ha lärt sonen om de fått leva ett långt liv tillsammans. Boken utspelar sig i mitten av 1950-talet, men den är tidlös. Där finns fadersglädjen, men också rashatet, kvinnoföraktet och de försummade barnen - alldeles för aktuellt alltihopa. Det är en roman som söker efter sanningen och som tror på befrielse. Det enkla nattvardsfirandet och mötena mellan människor är ömsinta och samtidigt storpolitiska. John Ames har fått kämpa, men han älskar livet.

Ännu mer komplicerat, men vackert, är livet i romanen Lila, som beskriver pojkens mamma och hennes kringvandrande liv innan hon en dag klev in i en kyrka och mötte den gamle prästen, som i en omskakande kärlekshistoria blev hennes man. Marilynne Robinsons böcker är stillsamma, ibland till synes händelsefattiga, men som någon sa om dem: "Under ytan vibrerar världsalltet."

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Lisa Tegby. Präst och bokslukare

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!