Spira

Geir Gulliksens "Berättelse om ett äktenskap", "Guldbröllop" av Clarence Crafford och Gunnel Saxon Crafford och kärlekslyrik. Det är Lisa Tegbys tre boktips på temat kärlek. Bild:  

”Jag vill ropa till denne jämlike hipsterman: Fattar du inte?”

"Tänk att en någotsånär jämställd medelklassman och hans tankar kan sätta igång så många samtal om kärleken!"

Kategorier: Lisas bokspalt 

"Tänk att en någotsånär jämställd medelklassman och hans tankar kan sätta igång så många samtal om kärleken!"

Så skrev någon som läst Geir Gulliksens "Berättelse om ett äktenskap". Det är verkligen en samtalsbok som får mig att vilja dela tankar. Redan från början får man klart för sig att det här kommer inte att gå. Ett så gott äktenskap, länge till synes okomplicerat. Men så går det sönder. Är det viljan att allt ska vara okomplicerat och öppet som gör att det spricker? Är det drömmen om att leva i en idyll som inte är sann som gör att det går sönder?

Jon, som är bokens berättare, blir lämnad av sin fru Timmy. Hon blir förälskad i en arbetskamrat utan att först riktigt förstå vad som händer. Jon uppmuntrar deras kontakt i tron att deras äktenskap minsann inte ska vara så stängt som alla andras. Boken är en lång och plågsam process fram emot den oundvikliga separationen. Jon förstår inte, men jag vill ropa till denne jämlike hipsterman: Fattar du inte? Stå upp för dig själv! Bli inte en tålig hemmafru i manlig gestalt!

Det är en förfärlig bok, men det är också en fantastisk bok, välskriven och med en dramaturgi som ger konstruktiva frågor om frihet och jämställd kärlek.

Så kommer jag på att de böcker om tvåsam kärlek som jag berörs av så gott som alltid handlar om relationer som på något sätt är komplicerade. Det är ur det mångtydiga och besvärliga mina frågor och mitt hopp väcks.

Som när jag läser "Guldbröllop" av Clarence Crafford och Gunnel Saxon Crafford. Det som författarna finner hos de guldbröllopspar de mött beskrivs som "en kärlek som förnyas varje dag i en fjäderlätt självklarhet." Så enkelt det låter! Men mitt i den trofastheten finns det komplicerade. Och det är just genom att kunna leva med det som paren har hållit fast vid varandra under alla åren.

Men det alldeles okomplicerade då? Förälskelsen, passionen, lyckan? Den har ju också sina ögonblick. Poesin, tänker jag då. Läs mer poesi! De korta bilderna. Glimtarna. Där är kärleken ofta lätt och enkel. "Höga Visan" i Bibeln. "Kvinnors dikt om kärlek" och "Mannens dikt om kärlek", som kom för längesen på En bok för alla. Alla andra antologier. Fyllda av glimtar av det okomplicerade. För det finns ju också. Just glimtvis. Och det är kanske de glimtarna som gör att vi fortsätter att tro och hoppas på den fjäderlätta självklarhetens kärlek.

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Lisa Tegby tipsar om tre läsvärda böcker.

Bild: Malin Grönborg

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!