Spira

40 procent fler umebor röstade i årets kyrkoval

Valdeltagandet fortsätter att öka i Umeå. 3 350 personer fler röstade i år jämfört med valet 2013.

Nästan 12 000 personer röstade i årets kyrkoval i Umeå. Det är 40 procent fler än förra valet. Valdeltagandet var därmed 21,3 procent (14,7 procent 2013 och 10,8 procent år 2009).

Valnämndens ordförande Levi Bergström tror att förklaringen främst är att kyrkovalet uppmärksammats mycket i media och att Sverigedemokraterna uttalade målet att "ta över kyrkan".

- Det har lett till en ökad mobilisering från medlemmarna. Men jag hoppas att väljarna supportrar verksamheten för att den är bra.

En faktor för det ökade valdeltagandet nationellt är fler möjligheter att förtidsrösta, säger kyrkovalsledare Anki Bondesson. På flera håll har det gjorts satsningar på att vara där folk är, som i gallerior och på sjukhus, som i Umeå.

I Umeå innebär valresultatet inte så stora förändringar i kyrkofullmäktige. Miljöpartisterna och Kristdemokraterna tappar varsitt mandat, medan Socialdemokraterna ökar ett och nykomlingarna Sverigedemokraterna får en plats.

Dela

Lokalt valresultat

Bild: A A

Det händer nu!

13 november träffas nya kyrkofullmäktige (direkt efter det nuvarande) för att utse en valberedning.

I december träffas ledamöterna igen för att välja ordförande, vice ordförande, kyrkoråd och ledamöter i församlingsråden.

Så kommer de 53 mandaten i Umeå kyrkofullmäktige att fördelas åren 2018-2021. Inom parentes står mandaten för nuvarande period.

Så väljs ditt lokala församlingsråd

Håll utkik efter nomineringsmöten till församlingarnas styrelser i Umeå, de så kallade församlingsråden. Ledamöterna utses av kyrkofullmäktige. svenskakyrkan.se/umea/kyrkoval

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!