Spira

– Hör ni mig? Jag ska prata om något viktigt. Det handlar om sex. Samuel Appiah Kubi från Ålidhems församling besöker elever på en flickskola i Tanzania. Bild: Mats Högdahl

Äktenskap kan vänta, inte utbildning

- Låt er inte luras av de som lockar er med mobiltelefoner i utbyte mot sex.

Liksom i många andra afrikanska länder är hiv/aids utbrett i landet. Många barn är föräldralösa till följd av sjukdomen. Information och kunskapsökning är viktigt för att minska spridningen av hiv. Det var också ett angeläget ärende med den resa som en grupp från Ålidhems församling gjorde till sin vänförsamling Tumaini i september.

- Låt er inte luras av de som lockar er med mobiltelefoner i utbyte mot sex. Säg nej! fortsätter Samuel Appiah Kubi.

De blå uniformsklädda flickorna i Mufindi Lutheran Girls Secondary School står uppställda i rad på skolgårdens torra och karga sandjord. Flickorna lyssnar uppmärksamt, en del tittar generat ner i marken och några andra fnissar till.

Informationen är tydlig och rak och kan inte misstolkas. Samuels information uppskattas av lärarna på skolan som menar att eleverna behöver höra budskapet från många människor. Det är lätt att deras egen information upplevs som tjatig av eleverna.

I Tanzania är cirka fem procent av befolkning smittad av hiv. Tumaini tillhör ett av de områden i landet som är mest drabbat, närmare femton procent av befolkningen lider av sjukdomen. Till stor del beror det på att många gästarbetare kommer till regionen för att plocka teblad, på de stora odlingarna, och sprider sjukdomen vidare. Även församlingen i Tumaini arbetar aktivt med att informera och sprida kunskap om sjukdomen. Pastor David Nyambulapi säger att konferenser arrangeras av församlingen som riktar sig till kvinnor, män och ungdomar.

- Många människor tar inte hand om sig, menar pastor David.

Information om prevention mot sjukdomen har pågått länge. Pastor David undervisar om ämnet i Primary School. Varje mindre församlingsområde har seminarier där de sprider kunskap om hur man skyddar sig mot hiv, om livet med sjukdomen och vikten av att ta sin medicin. Församlingarna tar också hand om barn som blivit föräldralösa genom att se till att de får ett hem, skoluniformer och skolgång.

Distriktets pastor, Anthony Kipangula, håller sedan 14 år tillbaka äktenskapskurser som ett led i att motverka spridningen av sjukdomen och har även skrivit en bok riktad till par.

Samuel avslutar informationen med budskapet som även står på en skylt på skolans område.

- Äktenskapet kan vänta...

- ... men inte utbildning, fyller flickorna i.

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Väggskylt

Bild: Mats Högdahl

Tumaini, Tanzania

Tumaini Parish är vänförsamling till Ålidhems församling i Umeå sedan 1979.

Församlingen består av cirka 840 medlemmar och är belägen i sydöstra Tanzania.

Ålidhems församling samlar in gåvor som framför allt går till de föräldralösa barnen och trädplanteringsprojekt.

Vill du ge en gåva?
Swisha till: 1234535563, märk betalningen "Tumaini"

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!